Országos Széchényi Könyvtár

2023.09.04. 11:46

„A bőkezűség és adakozás csodája” volt az esztergomi Széchényi

Az Országos Széchényi Könyvtár digitális gyűjteményében olyan képeket, szövegeket és weboldalakat gyűjtöttek össze, amelyek kapcsolódnak a nemzeti könyvtár megalapításához, Széchényi Ferenc életéhez, családjához, kortársaival folytatott levelezéséhez, máig élő emlékezetéhez. A portálon vármegyei érdekességekre is bukkanhatunk.

Várvizi Tamás

Széchényi György

Forrás: dka.oszk.hu/

Az OSZK közleményében felidézik, hogy az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) 2022 novemberében ünnepelte alapításának 220. évfordulóját. Ebből az alkalomból a könyvtár Digitális Bölcsészeti Központja (DBK) összegyűjtötte azokat a digitális és digitalizált dokumentumokat, amelyek a nemzeti könyvtár megszületéséhez, az alapító gróf Széchényi Ferenc életéhez és családjához, a kortársaival folytatott levelezéséhez és máig élő emlékezetéhez kapcsolódnak.

Az egyedülálló, több mint kilencszáz tételes válogatást könyvek és könyvrészletek, cikkek és tanulmányok, kéziratok és okmányok, metszetek, festmények és fotók, valamint weboldalak alkotják. A Széchenyi - vagy a régi írásmód szerinti Széchényi - nevet nincs, aki ne ismerné hazánkban. Már a legkisebbek is találkoznak a Lánchíd oroszlánjai vagy utcanevek, terek elnevezése kapcsán e családnévvel - emelik ki a közleményben.

Esztergom érseke
Amennyiben a portál keresőjébe beírjuk az „Esztergom” szót, több találatot is lelhetünk. Így például Széchényi György esztergomi érsekről is tudhatunk meg érdekességeket. 1685. március 21-én lett esztergomi érsek. Egy bíboros „a bőkezűség és adakozás csodájának” nevezte őt. Ő alapította meg 1687. március 19-én Academicum et Universitatis Collegium néven Budán fővárosunk török kor utáni legrégebbi középiskoláját, a mai Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium jogelődjét és számos más intézményt.  A török háborúkban megsebesült katonák javára 337 ezer forintot bocsátott I. Lipót magyar király rendelkezésére. 1683-ban (a majdnem egész Nagyszombat városával együtt tűz által elpusztított) Szent Istvánról elnevezett papnevelő intézetet helyreállíttatta. Számos latin nyelvű beszéde nyomtatásban is megjelent.

Mint írják, tény, hogy leggyakrabban Széchenyi Istvánt (1791-1860) említik a legkülönbözőbb vonatkozásokban, de édesapja, Széchényi Ferenc (1754-1820) nevét viseli a nemzeti könyvtár, akinek leszármazottja, Széchenyi Zsigmond (1898-1967) kalandos élete sem ismeretlen sokak számára.

A Széchényi Ferenc Archívum - Digitális és digitalizált dokumentumok gyűjteménye elnevezésű, a szechenyi.webarchivum.oszk.hu címen elérhető honlap elsősorban a nemzeti könyvtár névadója köré összpontosul, de a családhoz kapcsolódó legkülönfélébb dokumentumokat is tartalmaz, köztük számos kevésbé ismert adatot és képet, amelyek korábban digitális formában még nem voltak elérhetők.

A webarchívum egyaránt hasznos forrás lehet a korszak és a Széchényi család iránt érdeklődők, pedagógusok, tanulók, kutatók számára.
Az oldalon a digitális gyűjtemény böngészése mellett részletes életrajzi tanulmányt is olvashatnak az érdeklődők, továbbá egy linkgyűjtemény segítségével válogathatnak az OSZK egyéb, a témához kapcsolódó webes tartalmaiból. Ez utóbbiak között találkozhatnak interaktívan böngészhető adatvizualizációval, amelyet szintén a DBK munkatársai készítettek azokról a személyekről és intézményekről, akiket, illetve amelyeket a gróf levélben tájékoztatott az alapításról és megajándékozott a könyvtári katalógus első nyomtatott köteteivel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában