Kemma.hu podcast

2023.08.28. 14:25

Az első világégés idején is fejlődött a szénmedence ipara, és kulturális, sport létesítményeket is építettek - PODCAST

A Képes történelem című beszélgetés-sorozatunkban Sugár Gabi újságíró és Dallos István fotóművész, helytörténész korabeli fotók kapcsán idézi fel Tatabánya történetét.

Kemma.hu

A tizenegyedik részben az első világháború időszakáról van szó. Az akkori adatokból kiderül: a világégés ellenére az ipari tevékenység nem csökkent Tatabánya elődtelepülésein. Sőt! Kulturális és sport létesítmények sora épült a városban, amelyek egy része sajnos már nm, vagy nem a száz évvel ezelőtti képet mutatja. Dallos István figyelemmel kísérte az innovatív ipari megoldásokat is. Ezekről is szót ejtett a podcastben. 

Az első képen a Népház belső tere látható az átadást követően, 1917-ben. A második fotón a 11-es, Vida Jenő nevét viselő lejtakna látható. A harmadik fotó a 11-es függőaknája látszik a kiszolgáló épületek között. A negyedik fotón egy gyönyörű gangos lakásokból álló sor látható, ez volt a Harminckét Ház sora. Az ötödik fotón a kompresszor telep, s a hatodikon az uszoda látható – előtérben az altiszti, háttérben a munkás medencével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában