Könyvajánló

2023.07.10. 16:50

Mozi a könyvben

Elolvastuk Lichter Péter: Az amerikai film rövid története című könyvét.

Pöltl Zoltán

A könyv borítója

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

„Ez a könyv arra vállalkozik, hogy vázlatos, de átfogó képet adjon az amerikai film közel százharminc éves történetéről, annak legjelentősebb klasszikusain keresztül bemutatva izgalmas árnyalatait: a stúdiórendszer ,,aranykorától" egészen az olyan jelenségekig, mint a nagy ívű változásokkal járó hollywoodi reneszánsz vagy a kilencvenes években berobbanó függetlenfilmes hullám, aminek leghíresebb alakja Quentin Tarantino volt.” 

Így kínálja Lichter Péter, a magyar filmrendező, filmesztéta, író új könyvét a kiadó. Az amerikai film rövid története című könyv tehát azért mégis átfogja a mozifilm egy egész nagy korszakát, így aztán arra kell gondolnunk, hogy Lichter Péter nagy Stephen Hawking rajongó, aki már olvasta a zseniális elméleti fizikus Az idő rövid története című alapművét. A kötet első fejezete természetesen a némafilmes korszak, melynek jelentős, világhírű sztárjai, így például Rudolf Valentino, Buster Keaton, Charile Chaplin – ott vannak a könyve lapjain. A kötet e ponton nemcsak a rendezők és színészek, de egyben az amerikai filmgyártó vállalatok felvonultatására is vállalkozik. 

S ahogy haladunk az íróval együtt a kronologikusan felépített történetben, időszakról-időszakra, egyre közelebb érezheti magának az olvasó azt a filmes ábrázolói világot, mely talán észrevétlenül, vagy akár tudatunk felső régióban is, de megtapadtak, mint az amerikai stílus, egész pontosan a hollywoodi világ, azaz az a szemlélet és vizuális kulturális szövétneke, ahogy az amerikaiak látják a maguk világát és a Föld több részét. 

Az persze magától értetődő, hogy a Casablanca, A keresztapa, a Szárnyas fejvadász vagy a Ponyvaregény ott szerepel a könyvben, mint talán a leginkább klasszikus amerikai produkciók, de a kötetben a legnagyobb rendezők és színészek rövid filmiparra tett hatása is szerepel. Itt olyan nevekkel találkozhatunk, mint Orson Welles, Francis Ford Coppola, George Lucas, Martin Scorsese, Steven Spielberg, Brian De Palma, John Milius. Az író arra is nagy figyelmet fordított kultúrtörténeti tanulmánykötetében, hogy leírta az egyes filmes, hollywoodi korszakok, periódusok mögöttit társadalmi, kulturális változásokat, trendeket, divatokat, folyamatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában