Kiállítás

2023.07.21. 14:17

Kincsek érkeznek a tatai vármúzeumba (fotók)

Búcsúzik a múzeum az egyik legszebb leletétől, helyette újabb szenzáció várja a látogatókat.

Kemma.hu

A római kori lófejpáncél helyére érkeznek az új kincsek

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Újabb szenzáció érkezik a Kuny Domokos Múzeumba a Magyar Nemzeti Múzeumból. Az "Ami a lábunk alatt hever" című időszaki kiállítás mozgó vitrinében található lófejpáncéltól ugyan el kell búcsúzni, de helyére július 25-től egy aranykincs érkezik. A leletegyüttes bemutatója kedden 11:00-kor lesz a Tatai vár kiállítóterében, ahol egy hónapon át lehet majd megtekinteni. A gyönyörűen megmunkált római kori lófejpáncéltól pedig méltó búcsút vesznek pénteken 15 órakor egy tárlatvezetés keretében. Az eseményen többek között az érdeklődök megtudhatják, hogyan bukkantak Komáromban a kitűnő állapotban lévő leletre, illetve, hogy miért is különleges darab.

Bíró Endre, a múzeum tudományos munkatársa azért ízelítőnek megsúgta, hogy igazán kalandos története van a páncélnak. Sokáig nem is tudták, hogy igazi kincset őriz a családi vitrin. Pedig a Mars istent ábrázoló harmadik században készült bronzlemez az utolsók között van, amik a kereszténység térhódítása előtt készültek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában