Történelem

2023.07.05. 20:10

A Tatabányai Múzeumnak Mohács kellett: sorsdöntő csatákról volt szó a szabadegyetemen

Az idén is változatos programokkal várja az érdeklődőket a Múzeumi szabadegyetem Tatabányán. A fő téma ezúttal Mohács volt.

Kemma.hu

Kiss Vendel a mohácsi csata történéseiről beszélt

Forrás: 24 Óra

Fotó: S. G.

A Tatabányai Múzeum és a Múzeumbaráti Kör a mostani szabadegyetemen ezúttal a magyar nép sorsdöntő csatáinak állított emléket. Izsák Zoltán, a Múzeumbaráti Kör vezetőjének köszöntője után Mohácsról, és a török-magyar háborúk történetének fordulópontjáról Kiss Vendel történész, a múzeum igazgató-helyettese beszélt.

– A csata máig mélyen a magyarok tudatában van – kezdte bevezetőjében Kiss Vendel, majd hozzátette: Mohács a katasztrófa szinonimája lett. Nem véletlenül, hiszen a csaknem 500 évvel ezelőtti történések megannyi apró mozzanat egymásutániságát követően vezethettek a vereséghez.

Az előadó ismertette az 1526. augusztus 29-én lezajlott események előzményeit, az ország helyzetét, a végvárak elhelyezkedését. Hatalmas sereg állt a magyarok ellen, és a törökök elpusztították gyakorlatilag a teljes magyar vezérkart az ütközetben, amely vélhetően nem is a ma ismert helyszínen volt. 

Augusztus 8-án a segesvári csatáról lesz szó a sorozatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában