Várszínház

2023.07.26. 16:15

A pásztorcsalád sarjából lett költő művei szóltak Tusványoson

Mint arról korábban írtunk, színész-igazgatója előadása révén az Esztergomi Várszínház is produkcióval tisztelte meg az idei Tusványosi rendezvényt. Horányi László július 22-én a 32. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján a Magyar Teátrum Sátorban mutatta be a „Végy karjaidra idő…” című verses, zenés összeállítást.

Pöltl Zoltán

Az Esztergomi Várszínház motorja, a színész-igazgató Horányi László 2023-ban Sinka István megzenésített verseit és prózáit szólaltatta meg Tusványoson. A Jászai Mari-díjas és Bánffy Miklós-díjas színművész társa a kreatív animációt bemutató Madarász „Madár” János és Madarász Gergő volt a produkcióban. 

Miként a teátrum által kiadott közleményben olvasható: „Horányi László és két kollégája a július 22-ei esten a magyar puszták zseniális poétájának, Sinka Istvánnak szellemiségét, expresszív világát idézte meg. Történeti és irodalmi ismeretek hiányát pótló, identitás képző és megerősítő előadást láthatott a közönség, mely középiskolás kortól a nyugdíjas korúakig minden korosztály számára katartikus élményt nyújtott.” 

Az 1897-ben született és 1969-ben elhunyt Sinka István, Kossuth-díjas költő, író közel húsz kötettel bíró életművet hagyott az utókorra. Mivel első költeményeit, írásait a háború előtt politikai újságokban jelentették meg, 1945 után nem publikálhatott, rehabilitációja a 60-as években történt meg, amikor több kötete is megjelenhetett. Bihari ridegpásztor család sarjaként látta meg a napvilágot, verseiben, novelláiban nemegyszer jeleníti meg a bojtár, illetve juhász életet, annak szépséget és nehézségeit, romantikáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában