Kenderke

2023.04.10. 20:44

Tatán él a hagyomány! Fotókon és videón a tündéri kisfiúk és a vagány legények locsolkodása

A húsvéti hagyományokat éltették Tatán a hosszú hétvégén. Különböző programokat szerveztek a néptáncosok is, a legények például a várost is nyakukba vették, hogy mind többeket meglocsoljanak.

Sz. A.

A legapróbb locsoló, akivel talákoztunk, Jocha Ádám volt

Forrás: 24 Óra

Fotó: N. Á.

Nóta- és hegedűszóval érkeztek a legények Újhegy egyik utcájába hétfőn. Kenderkések és pötörkések együtt. Jocha Balázs és Jocha-Kánya Réka várta őket. Nem először és nem utoljára. A tatai népművészeti műhelyeknél és tanítványaiknál máig élő hagyomány a locsolás, ahogy a néptáncpedagógus házaspárnál is. Két gyermekük, az angyalian pöttöm Ádám, valamint a néptáncos és népdaléneklős versenyek is brillírozó Áronnál a hagyományőrzés nem díszlet, hanem a mindennapok része. 

Míg a gyerekek játszottak, mi a húsvéti ünnepkörről beszélgettünk édesanyjukkal, az erdélyi származású Rékával, aki egy olyan locsolóverset is megosztott velünk, amelyet otthon, még lánykánt hallott többek között édesapjától és nagyapjától is. 

Feltámadt Krisztus, mondják az írások, vízöntő hétfőre buzognak források. Én is elindultam ifjú kedvemre, hogy harmatot öntsek e szép növendékre. Mert ha meg nem öntöm e szép növendéket, jövő esztendőre nem virágzik szépet 

− idézte fel, hozzátéve, hogy a víz megtisztító ereje, a piros tojás termékenységvarázsló volta is mind-mind benne van a húsvéti szokásokban, ahogy a megújulásba vetett hit is. Mint megtudtuk, dicsőség volt anno a legtöbb tojás összegyűjteni, de különböző játékokban utána el is lehetett nyerni azokat egymástól. És bizony, a lányoknak is dicsőség volt, hány locsolójuk volt, ahogy az szégyen, ha valakihez senki nem ment. Mindeközben pedig az egész egy közösségi élmény is, amit ma is megélhetnek azok, akik csatlakoznak a legényekhez. 

Farkas Emőkétől, a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola igzagatójától megtudtuk, hogy Moldvában például egy héttel a húsvét után komaaszonyt választanak az asszonyok. Olyankor is tojást cserélnek, de azok pont fordítva vannak díszítve: fehér alapon piros a minta. A komaaszonyság pedig nem volt tréfa dolog, mindenben számíthattak egymásra azok, akik így voltak kapcsolatban egymással. 

Az ökoturisztikai központban egyébként szombaton családi nap, hétfő délután a Kőfaragó-házban a kenderkések előadásában hagyományőrző húsvét, 18 órától pedig a néptáncműhely Almási úti székházában locsolóbál várta az érdeklődőket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában