Költészet Napja

2023.04.10. 15:26

"Öt forintért kuglert venni" - ízleljék meg a tatabányai József Attila Könyvtárban

Tartalmas programmal készül a József Attila Könyvtár a Magyar Költészet Napjára. Nem csak vers és irodalom, könyv és a költő életregénye, de egy meglepetés is várja azokat, akik április 11-én, kedden ellátogatnak intézménybe.

Kemma.hu

Kuglert is kóstolhatnak a költészet napján

Forrás: Beküldött

Fotó: Jozsef Attila Megyei Konyvtar 2800 Tatabanya, Fo ter 2. HUNGARY

Április 11-én, délelőtt 9 órától 19 óráig lesz Rímfaragó – versek a gyermekkönyvtárban. Délután kettőkor irodalmi délután verssel, zenével. Közreműködik Mikolasek Zsófia, a könyvtár igazgatója, Szirmai Bence előadóművész és a KPVDSZ Irodalmi Műhely tagjai. 

Délután öt órától Tiszta szívvel – József Attila életregényét bemutatja a szerző, Cselenyák Imre. Az ábránd felrepít, a valóság visszatart. „A lenyűgöző regényes életrajzban felelevenedik az ikonikus költő életútja. Egy magányos, őszinte fiú hatalmas küzdelmet vív a szegénységgel, önmagával és a saját tehetségével. Ki volt József Attila a versein túl? Mit mesélnek a kortársak, mit árulnak el róla a saját levelei? Hogyan ragyog fel a zsenialitás a magányos sötétségben? Cselenyák Imre hatalmas kutatómunkával megírt regénye testközelbe hozza az olvasókhoz a magyar irodalom nagy alakját."

Müller Mátyás versmondó József Attila verseket szaval.

József Attila születésnapján, a Magyar Költészet Napján a tatabányai könyvtár felidézi a névadója egyik nyolc soros versét, amelyben a kugler fontos szerepet kap. 

A 19. század elején a kugler a köznyelvben létező neve volt egy süteménynek. József Attila öt forintos édessége nem más, mint a híres cukrász, Kugler Henrik hazánkban kifejlesztett és elterjesztett finomsága, a minyon. A francia eredetű név azonban a közemberek számára nem sokat jelentett, így leginkább a cukrász nevéről emlegették egyszerűen kuglernek. Egy másik elképzelés szerint a vers születésekor sok pénznek számító öt forintért talán egy, abban az időben nehezen beszerezhető, szopogatnivaló cukorkára vágyott a költő. Mindkét finomságot meg lehet kóstolni a József Attila könyvtárban április 11-én 17 órától. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában