Bemutató

2023.04.22. 18:00

Egy patológus fordulatos életpályája elevenedett meg Esztergomban

Prof. dr. Sótonyi Péter orvos, patológus, egyetemi oktató, akadémikus életpályáját ismerhettük meg abból a kötetből, melyet a minap mutattak be az esztergomi Helischer József Városi Könyvtárban. Ézsiás Erzsébet: A tudás kincsesbányája című könyve a fordulatos történetek miatt akár kriminek is beillene.

Kemma.hu

Ézsiás Erzsébet és prof. dr Sótonyi Péter hamar megtalálta egymással a közös hangot

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A rendezvényen Dr. Simon Judit, a Lexica Kiadó vezetője köszöntötte az érdeklődőket, majd elmondta, hogy a Magyar Tudósok sorozat tizenhetedik kötete a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának, a Magyar Orvostörténelmi Társaság tiszteletbeli elnökének, Prof. dr. Sótonyi Péternek a kalandokkal teli életéről szól.

Schmöltz Margit, a könyvtár igazgatója laudációjában kiemelte, hogy a mű olvasói mintha egy színes kaleidoszkópba tekintene, hiszen az irodalom, a balett és a színházi élet érdekességei mellett a háborús évek hányattatásai vagy a szocialista egészségügy visszásságai is megjelennek a kötetben. Ézsiás Erzsébet egy téli napon ismerte meg a professzort és rögtön kiderült, hogy mindketten rajonganak Giacomo Puccini olasz zeneszerzőért. A borítót Madarassy István ötvös-szobrászművész készítette, aki édesapja révén több évtizedes jó barátságot ápol a híres orvossal.

– A gyermekkorom csodálatosan szép volt, a családom Bajorországból származik, nagy tisztelettel őrzöm felmenőim múltját. Édesapám vegyészmérnök volt, a második világháború után börtönbe került, mert ráfogták, hogy fasiszta. Bátyám 1956-ban részt vett a forradalomban, fel is akasztották volna, ha nem tud disszidálni. Nagyon szerettem a feleségemet, Árva Esztert, aki balett-táncos volt, társként nagyon sokat kaptam tőle – mesélte prof. dr. Sótonyi Péter.

Elmondása szerint mindig szerencséje volt az életpályája során. Szóba került a művészet iránti érdeklődése és a tanulmányutak is. Nemes Nagy Ágnes költő volt az osztályfőnöke reálgimnáziumban, osztálytársaival mai napig kijárnak a sírjához is. Elárulta, hogy nyolc évig volt Tandori Dezső költő, író a padtársa, akivel komoly gombfoci mérkőzéseket játszottak. A hivatása és egyben a folyamatosan változó orvostudomány kapcsán azt mondta, hogy az ember egy élő biológiai organizáció, éppen ezért az orvos-beteg kapcsolatánál nincs nemesebb. Végül megköszönte mindenkinek, aki hozzájárult a kötet megszületéséhez.

Sorozat
Dr. Simon Judit a sorozat kapcsán megjegyezte, hogy minden ember őriz olyan értékes és érdekes emlékeket, melyeket jórészt csak munkatársaikkal és családtagjaikkal osztanak meg. Sok esetben a fényképek is jórészt csak a fiókok alján pihennek és nem tárják fel őket a nagyközönség előtt. Így jött az ötlete annak, hogy kötetek formájában dolgozzák és elevenítik fel neves tudósok életútjait saját magunk és a következő generációk számára. A Magyar Tudósok sorozat révén Maróth Miklós klasszika-filológus és Freund Tamás neurobiológus életébe is betekintést nyerhetünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában