Művészeti ágak találkoztak

2023.04.13. 08:10

Dallamokkal tárták fel előttünk a bor és a költészet viszonyát Esztergomban

Kedden Bor és szerelem címmel az esztergomi Helischer József Városi Könyvtárban tartotta meg a magyar költészet napi rendezvényét a Szentgyörgymezői Olvasókör. A program meghívott vendége Azurák Mihály székesfehérvári költő volt, aki több oldalról is bemutatta a bor és az irodalom kapcsolatát.

W.P.

Azurák Mihály (balra), Németh Judit és Parragi György változatos műsort adott elő

Forrás: 24 Óra

Fotó: WP

Az esemény nyitányaként Babits Mihály: A második ének című verse hangzott el Németh Judit, és Parragi György duó előadásában. A Wesztergom együttes tagjaiként is ismert fellépők akusztikus gitárral, hegedűvel, illetve furulyával és kecskedudával keltették életre számos költő művét.

A nyitódal után Polgár József, a Szentgyörgymezői Olvasókör vezetője köszöntötte a jelenlévőket, majd elmesélte, hogy Azurák Mihályt egy jó barátja, Dolgos László révén ismerhette meg. Akkor tudta meg, hogy a költő ezer szállal kötődik a borhoz és rengeteg, a becses nedűhöz fűződő költeményt írt.

Meg kell fogni a bor misztériumát

– A bor gyakorlatilag az ember és a természet párbeszédének egy csodája – jelentette ki Azurák Mihály, aki először egy rövid előadást tartott. Megjegyezte, hogy bár kellő odaadással gondozzuk, odafigyelünk, nevelgetjük és dédelgetjük a szőlőt, ennek ellenére nincs hatalmunk az időjárási elemek felett, a csapások elkerülése végett pedig a védőszentek közbenjárását kell kérnünk. A költő beszélt arról is, hogy a mi poharunkba kerülő nedű illata, íze, zamata, fenséges megjelenése mind ennek a diskurzusnak az eredménye. Véleménye szerint a költészet és irodalom nagy feladata pedig az, hogy megfogja azt a misztériumot, ami a bort körbeveszi.

– Tulajdonképpen a zene hangszeres vers, a vers meg prózai zene – jegyezte meg Polgár József, utalva arra, hogy a költészeti napi rendezvényen két rokon művészeti ág találkozott egymással.

A köszöntőt követően a duó Baranyi Ferenc, Weöres Sándor, Forgács Péter egy–egy verse mellett Vörös Viktória esztergomi és Kamarás Klára pécsi költők műveit is műsorra tűzte. A folytatásban többek között Buda Ferenc: Ne rejtőzz el című költeményét, illetve Parragi György személyes kedvencét, Ady Endre: Őrizem a szemedet című versét adták elő.

Örömet nyújtott a családnak a nedű

Azurák Mihály a magyar költészet napján saját műveit is a közönség elé tárta. A bor titka, a Boros mindenség, a Bor és varázs, illetve a Poharamban a bor című költeményei után többek között arról is beszélt, hogy mindig lenyűgözi őt, ha idős gazdákkal találkozhat, akik tudják, hogy a természetben van a helyük. A székesfehérvári költő elárulta, hogy családjával együtt harminc éven keresztül ők is foglalkoztak szőlővel és borkészítéssel, a három évtized alatt sok örömet, vígságot, barátságot nyújtott nekik a nedű. Egyébként a rendezvényen azt is megtudhattuk, hogy Azurák Mihály fia, Azurák Csaba, aki hosszú éveken keresztül a TV2 műsorvezetője volt.

Azurák Mihály a jeles nap alkalmából elsőként Gottfried Benjamin Hancke: A magyar bor dicsérete című versét szavalta el, de József Attila, Petőfi Sándor, Ady Endre, Vörösmarty Mihály sem hiányozhatott a műsorból. Végezetül a fellépők nevében Parragi György mondott köszönetet Polgár Józsefnek a meghívásért és Schmöltz Margitnak, a könyvtár igazgatójának, hogy az intézmény helyet adott a programnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában