Anyanyelv

2023.04.13. 06:00

Babitscsal, József Attilával ünnepeltek az anyanyelvápolók Esztergomban

Fiatal színészek szavalták a két költőfejedelem dalait Esztergomban.

Kemma.hu

Április 12-én anyanyelvápoló célzatú verses előadást tartottak a Kapcsolatok Házában

Forrás: 24 Óra

Április 12-én legnagyobb költőink verseinek és prózai írásainak felidézésével tartották meg Esztergomban a sorrendben 57. Anyanyelv hete programot. A Kapcsolatok Házában a házigazda Anyanyelvápolók Szövetsége és a Péczeli József Komárom-Esztergom Megyei Honismereti Egyesület, valamint a műveket tolmácsoló Esztergomi Színjátszókör várta a közönséget.

Az Esztergomban április 12-én tartott eseményen – melynek címe „A nyelv nemzedékek kézfogása” volt – az Anyanyelvápolók Szövetsége mellett a Péczeli József Komárom-Esztergom Megyei Honismereti Egyesület várta a közönséget. A program kifejezetten üdítő volt, hiszen ezúttal az Esztergomi Színjátszókör Müller Mátyás által szerkesztett előadása illusztrálta a magyar édesanyanyelv ékességét, szépségét. 

A közönség elé lépő szavalók – Müller Mátyás, Szodorai Dóra, Dudok Dávid, Mészáros Panna és Marosvölgyi Gergely – az esztergomi költőfejedelem Babits Mihály e városban született költeményeit adták elő, köztük a Verses napló, a Dal az esztergomi bazilikáról, a Petőfi koszorúi, illetve több prózai írásából részlet, valamint a születésnapja kapcsán a Költészet napja alkalmából kettős okkal emlegetett József Attila költeményeit is. Az április 11-én született költőtől a Tavasz van! Gyönyörű! és az A csodaszarvas hangzott el. A remek tempóban érkező lírai és prózai részek egyszerre felvillanyozó és kedves merengésre okot adó gondolatok fogantatást eredményezték a közönségben, akik minden színészt külön és az előadás végén is lelkes tapssal jutalmaztak.

Mint honlapjukon olvasható: 

„Az Anyanyelvápolók Szövetsége arra törekszik, hogy soraiba tömörítse mindazokat, akik felelősséget éreznek anyanyelvünk jelen állapotáért, helyes és kulturált használatáért, jogának és közéleti szerepének képviseletéért. A magyar nyelvművelés legszebb történelmi hagyományait folytatja, hiszen az a felvilágosodás kora óta a magyar szellemi kulturális örökség meghatározó eleme. Együttműködik azokkal a hazai és külföldi intézményekkel, szervezetekkel és közösségekkel, amelyek tevékenységéhez az anyanyelvi és az igényes magatartás-kultúra terjesztése kapcsolódhat. Összehangolja az anyanyelvvel törődő közösségek, a nyelvvel hivatásszerűen foglalkozók és az iránta elkötelezett önkéntesek munkáját.” 

A szövetség három elismerést adományoz, a Maróti István-emlékérmet a kiemelkedő nyelvművelő-közösségszervező tevékenységért, a Deme László-ösztöndíjat a magyar nyelvtudományban, nyelvi ismeretterjesztésben, nyelvművelésben, nyelvi kultúraápolásban kiemelkedő eredményt felmutató személyeknek, továbbá a Lőrincze Lajos-díjat „a magyar nyelv művelése érdekében határainkon belül vagy kívül kifejtett kiemelkedő tevékenység elismerésére és jutalmazására” ad át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában