Kiállítás

2023.01.15. 17:04

Köszönöm, amit látok – Zsombolyai Mária művei Környén

Zsombolyai Mária festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a környei művelődési házban. Az Oroszlányban élő alkotó Köszönöm, amit látok című tárlata március végéig tekinthető meg a művelődési házban.

Sugár Gabi

Kedvenc csendéletei is láthatóak a kiállításán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Gyönyörűségek vesznek körül bennünket a mindennapokban is. Csak nyitott szemmel kell járjunk – vallja Zsombolyai Mária festőművész, aki példaként egy krumpliszüretet említett. Meséli, hogy a pandémia alatt burgonyát szedett a testvérével, Tiborral amikor néhány különleges példányra bukkantak.

Mikor hazaértek, a különleges formájú egyedeket néhány könyv elé állították, majd Mária készített egy fényképsorozatot a krumplicsaládról. A különleges képek egyike megjelent a Soproni Füzetek című antológiában is „Vajon mikor találják fel a vakcina elleni injekciót?” címmel. 

Zsombolyai Mária: Boldog vagyok, hogy az évet Környén kezdhetem
Zsombolyai Mária: Boldog vagyok, hogy az évet Környén kezdhetem
Fotós: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A beszélgetés alatt a folyóirat egy példánya is előkerült. A művész egy másik fotót mutatott: egy ablakpárkányon a havas táj előtt két piros üvegpohár állt. A fotó „Egymás mellett, de nem egymás ellen vagyunk” címmel jelent meg a kiadványban. Nem véletlen a kötődése a hűség városához, hiszen már negyedszázada tagja a Soproni Képzőművészeti Társaságnak. 

A kiállításokra terelődik a szó. Tavaly lakóhelyén, Oroszlányban nyílt tárlata Szépségbarangolás címmel. Boldogan meséli, hogy száznál is többen vettek részt a megnyitón, ahol még maszkot kellett viselniük az embereknek. Gyönyörű piros vendégkönyv kerül elő, amelynek elején a meghívó, s rajta a mestere, a 2017-ben elhunyt Buna Konstantin Sándor festőművész sorai olvashatóak.

Környén, a művész ötvenkettedik önálló kiállításán negyvennél is több olaj és akril, valamint akvarell festményt, selyemképet tár a látogatók elé. Testvérével válogatta a kiállításra szánt képeket. Nagy többségében csendéletek, s ahogy Mária fogalmaz, a táj dinamikus átköltései láthatóak. 

Buna Konstantin festőművész ajánlása szerepelt a tavalyi meghívón – mutatja a művésznő
Buna Konstantin festőművész ajánlása szerepelt a tavalyi meghívón – mutatja a művésznő
Fotós: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

-A hangulatot és harmóniát egy-egy színnel való játszadozás teremti meg. Látható Esztergom, Majk, és több képet készítettem Környéről is. Nagyon szeretem a természetet. Odaképzelem az embert is. Erre jó példa a Királdi ősz című képem - emlékezett vissza a művésznő

Az alkotáson az ember nem jelenik meg, az ősz változatos színei szomorúságot sugároznak. Mesélnek az akkori helyzetről, mely nehéz helyzetet teremtett az ott élőknek. Éppen kezdték felszámolni a bányát.A Felfelé vezető út előtt is leállunk. Az elmosódott kép a Mátrában készült, s hangulata okán egy helybéli fel is ismerte. 

Soproni ábrázolás is szerepel a tájképek között
Soproni ábrázolás is szerepel a tájképek között
Fotós: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Mária kísérletező alkotó. A gazdagon használt, rétegezett olajfestményeket mutatja. Majd tovalibbenünk a könnyedebb akvarellek felé. Nincsenek határozott vonalak, az alkotás a színek csodás egymásra futásából áll össze. Ez érvényesül a selyemképein is. 

Útitársak vagyunk szépségbarangolásaiban 
Zsombolyai Mária 1947-ben született Nagyecseden, kilencéves volt, amikor Oroszlányba költöztek. Az általános iskolában Závori Zoltán volt a rajztanára, aki vallotta: a művészethez a legfontosabb az élet ismerete, az elmélyült gondolkodás, a tehetség, az érzelem. Mária első soproni kiállítása 1992-ben volt, azt követően lett tagja egyedüli nem soproniként a Soproni Képzőművészeti Társaságnak. Buna Konstantin festőművész így nyilatkozott róla: „Milyen nehéz örömöt és mosolyt kiváltani az emberekben. Nem elég a jóindulat, tenni kell annak eléréséért. Aki mindezt eléri alkotásaival Isten áldotta tehetség. A tájakat átszövő napsugár mindent széppé tevő fénye, maradandó élmény részesévé tesz mindenkit. Beengedi a nézőt az alkotó gondolatvilágába, együtt csodálkozva az eddig észre nem vett szépségekre. A harsogó színek életöröme, a megörökített tájak, házak, virágok ajándékok a szemnek és lélekemelők a befogadónak. Mindezt Zsombolyai Mária festményei juttatták eszembe, s tettek szépségbarangolásaiban útitárssá…”

A 75 éves művész boldogan mutatja környei képeit is, s az ezekből készített kis hűtőmágneseket. Majd előkerülnek a kilencvenöt éves édesanyja kis kézimunkái is. Agyagból készült nyakláncok, szőtt tarisznyák és kis neszeszerek. 

-Boldog vagyok, hogy az évet Környén kezdhetem. Március végéig van lehetőségük az itt élőknek, hogy megtekintsél a képeimet. Örömmel várok mindenkit, hogy osztozzanak az örömömben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában