Alkotás

2023.01.08. 18:11

Kapott Európa hideget és meleget is a párkányi performanszban

Január 8-án a Barta Gyula Galériában tartott performanszában a Mária Valéria-hídon közlekedők Európáról alkotott egy-két szavas véleményét használta fel.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

Maria Chiara Calvani a párkányi Hídőr-projekt sorrendben 57. résztvevő művésze, aki a korábbi alkotókhoz hasonlóan azt a feladatot kapta, hogy Párkány és Esztergom, valamint a két Duna-parti város közötti híd vetületében fogalmazzon meg gondolatokat valamelyik általa választott művészeti ág nyelvén. 

Zsúfolásig megtelt a párkányi Barta Gyula Galéria január 8-án, az olasz performanszművész bemutatóján
Fotós: Pöltl Oxi Zoltán / Forrás: 24 Óra

Három hónapig tartózkodott a fiatal olasz képzőművész, Maria Chiara Calvani, aki nemcsak performanszművész de diplomáját illetően antropológus is. A párkányi Hídőr-projektben való részvétele zárásaként egy performanszre hívta a közönséget január 8-án. A Duna bal partján fekvő település sétálóutcáján található galériába szép számmal érkezett a helyi és esztergomi közönség, mely nagy érdeklődés tulajdonképpen betudható volt annak, hogy a Hídőr-projekt nyugat-európai művész résztvevői mindig valamilyen izgalmas, provokatív, formabontó, avantgard bemutatóval zárják az itt töltött időt. Maria Chiara Calvani performansza előzménye volt, hogy a Mária Valéria-hídon azzal a kérdéssel állította meg az ott közlekedőket, hogy egy-két szóban mondják el: számukra mit jelent Európa.

Az így kapott jelzőket, főneveket áttetsző vászondarabokra írta, majd ezeket a kisebb vásznakat egyetlen óriási lepedővé varrta össze. Ezt állította ki a Barta Gyula Galéria termének közepére, s a megvilágításnak köszönhetően, amikor emögé állt, halványan kirajzolódott alakja, miközben a válaszolóktól kapott szavakra alapozva felolvasott egy Európáról szóló szöveget. Ebben az öreg kontinens kapott hideget és meleget is, mivel a szövegben számos pozitív és kritikus jelző is szerepelt. 

Így például ott volt a „téveszme”, a „biztonság”, a „kiváltság”, az „idegengyűlölet”, a „határ”, a „gyarmatosítók”, a „szabadság”, az „erőd”, a „tolerancia” és a „béke” szó is a lepedőn. Az eseményen elhangzott, hogy a művész azzal korábban már próbálkozott Rév-Komáromban is, de ott nagyon csekély volt az érdeklődés a bemutató iránt, ugyanakkor a párkányi rendezvény a közönség nagy száma miatt mindenképpen sikeresnek volt mondható. A római alkotó nem egyedül dolgozott ezen a performanszon, melynek szövege megírásában társa volt Mellár Dávid és Tom Nóbrega. A rendezvényt a Párkány és Vidéke Kulturális Egyesület a Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesületével közösen szervezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában