Értéktár nap

2023.01.21. 20:50

A Tatabányai Városi Levéltár és dr. Szabó Ignác életműve a városi értékek között

A magyar kultúra napja alkalmából szervezték meg a Tatabányai Értéktár Napot.

S. G.

Dr. Dombi J. Péter (jobbra) javaslata alapján került be az értéktárba dr. Szabó Ignác életműve

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

A program a vármegyeközpont értéktár bizottságának, Lusztig Péter alpolgármesternek a köszöntőjével indult. Kiemelte: Tatabánya szellemi és kulturális élete hihetetlenül gazdag. Ezek között kiemelkedő dr. Szabó Ignác bányafőorvos, aki hatalmas örökséget hagyott ránk, a szénre épült városra. Méltán kerül hát életútja a helyi értékek közé.

A 20. század meghatározó volt a város fejlődésében, és a bányavállalat növekedésével a településrészek szociális és kulturális szolgáltatásai is szélesedtek. Ennek köszönhető a Tulipános Ház megépülése. Nagy öröm a város számára, hogy ismét régi fényében ragyoghat. Az épület már szerepel a Tatabányai Értékek között, amelyek között több kategóriában már negyven tétel található.

Versek és képek – Fehér Enikő Mária író és Radisz Afrodité előadása zárta az ünnepséget. A tehetséges író nyerte el tavaly a Krajcsirovits Henrik Művészeti Ösztöndíjat. Az elmúlt egy év komoly munkával telt, ennek eredményeként mutathatta be Épül a város bennem című kötetét. Néhány verset olvasott fel, és a költemények között Radisz Afrodité éneke varázsolta el a közönséget. 
Az előadás után az író versekhez készített rajzait is megtekinthették az érdeklődők a zeneszobában. 

A helyi értéktár bizottság az idén két emléklap odaítéléséről döntött. A kulturális örökség kategóriába bekerült Tatabánya Megyei Jogú Város Levéltára. Az okiratot dr. B. Stenge Csaba, az intézmény vezetője vehette át Lusztig Pétertől. Az egészség és életmód kategóriában az értéktárba került dr. Szabó Ignác, a bányakórház alapítójának életútja is. Az emléklapot a felterjesztő dr. Dombi J. Péter, a Szent Borbála Kórház tudományos igazgatója, a Tovább a Városunkért Egyesület elnöke vehette át. A programon részt vett Szabó István, Oscar-díjas filmrendező, a kórházalapító unokája is. 

Ezt követően dr. Simonik Péter egyetemi docens tartott helytörténeti szakmai előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában