Kék Imágó

2022.12.18. 12:48

Titkos üzenetek keltik fel újra a természet iránti érdeklődést

A természet csábításának nehéz ellenállni, pláne, ha egy titokzatos applikáció még üzenetekkel is az erdők és rétek felfedezésére buzdít bennünket. Schmöltz Margit legújabb kötete, a Kék Imágó a lakókörnyezetük megismerésére és az olvasásra ösztönzi a fiatalokat.

Walczer Patrik

Schmöltz Margit könyvtárigazgató, a könyv szerzője

Schmöltz Margit író, az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár igazgatója még tavaly jelentkezett a „Regényes természet” című irodalmi pályázatra, amelynek keretében tizenévesek számára kellett írnia egy olyan művet, ami cseppet sem didaktikus formában buzdít a természetjárásra és a természetvédelemre.

– Tavaly januárban, a karantén idején írtam meg a pályaművet. Naponta elkészült egy fél fejezet, melyet kisebbik gyermekemnek is felolvastam, hiszen fontosak voltak a visszajelzések. Nem volt szükségem kutatómunkára, hiszen tudtam, hogy mit szeretnék megjeleníteni a könyvben. Gimnazistaként sokan túráztam, a biológiatanáromnak köszönhetem a kirándulásokhoz fűződő emlékek nagy részét. Sok élményt szereztem a karantén nyarán, így adta magát, hogy a regényben is a nyári időszak jelenik meg – mondta.

Az esztergomi írótól megtudtuk, hogy a nyerteseknek a pénzdíjazás mellett lehetőségük nyílt arra, hogy a pályázatban részt vevő két kiadó megjelenteti a műveiket. Ő a Könyvmolyképző Kiadóhoz került, az idei év második félévében zajlott a szerkesztési munka, nemrégiben pedig elkészült a borítója is a 8-14 éves fiataloknak ajánlott kötetnek, melyet karácsonykor már bárki kézbe vehet.

– Habár nem mondom ki a regényben, hogy hol játszódik a történet, rá lehet ismerni Esztergomra és a környezetére. Utalok a műben a Strázsa-hegyre és próbáltam előtérbe helyezni a pilisi élővilágot is. Szerintem az esztergomiak ráismernek a helyszínekre, aki pedig nem idevalósi, az nyugodtan tekintheti fiktív helyeknek – tette hozzá.

A könyv főszereplője Hanna, egy 13 éves lány, akinek a telefonján egyszer csak megjelenik egy Kék Imágó nevű applikáció, mely rejtélyes módon különböző feladatokra próbálja rávenni őt. A gyermek elkezdi nyomozni, hogy ki állhat az alkalmazás mögött, de egyre jobban élvezi a feladványokat, amelyek kiküldik őt az erdőbe. Pókhálókat fotóz, hexapodákat, vagyis hatlábú rovarokat gyűjt és gyakorlatilag a kertjük végében kinyílik számára egy új világ. Új kifejezéseket is megtanulhat, mintegy tíz-tizenkét, természettel kapcsolatos fogalom jelenik meg a fejezetekben. A történet végére kiderül, hogy ki küldi az üzeneteket, és hogy miért éppen ez a neve az applikációnak.

– Rövid, olvasmányos fejezetek szerepelnek a műben, melyeket a próbaolvasók még a regény születése közben olvashattak el. Nekik végül annyira megtetszett a történet, hogy ők is szerettek volna kapni feladatokat. Ezért a könyv végén van egy saját feladatsor, melyet mindenki megfejthet, így bárki csatlakozhat a kalandhoz – árulta el a szerző.

Azt is megtudtuk, hogy Hanna kíváncsisága Schmöltz Margit gyermekkori énjéből fakad, a főszereplőt és nővérét saját gyermekeiről mintázta. Íróként jellemzően olyan karaktereket keres, akiknek ismeri a beszédmodorát, akiknek otthonosan mozog a viselkedésében. Ezáltal olyan személyek szerepelnek a cselekményben, akikkel könnyen azonosulhatunk.

– Az volt a célom, hogy ha valaki eljut az első két fejezetig, akkor akarja tovább olvasni a regényt. A könyv által gilisztáktól a gyógynövényeken át a tegzesekig megannyi természetben rejlő apróságot felfedezhetünk, emellett a műben érdekes háziállatok is megjelennek – mondta.

Az esztergomi író elárulta, hogy a regény végére kibővül a Kék Imágó felhasználói köre, hiszen Hanna osztálytársai is bevonódnak a „játékba”. A diákok, mint mellékszereplők személyiségét szintén alaposan kidolgozta.

Schmöltz Margit tervezi, hogy készüljön egy kirándulós applikáció is a könyvhöz, melyben a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai segítségére is számíthat. Úgy gondolja, pusztán az ő könyve egyedül nem fogja felrázni a digitális világban elmélyülő fiatalokat, de az olvasás egy jó eszköz arra, hogy kimozdítsák őket a szabadba.

– Ugyanakkor nem szeretném mumusként beállítani az okostelefonokat, hiszen fontosabb, hogy megtanítsuk a gyermeknek azt, hogy a mobilok révén hogyan ismerhetik meg a természetet. Erre például kiváló lehetőséget nyújtanak az állat- és növényfelismerő alkalmazások is. Azt vallom, hogy meg kell érteni a fiatalabb generációk viselkedését is: a mobiltelefonoktól nem kaphatják meg az elvárt figyelmet, ezért fontos, hogy megismerjük a viselkedésüket és figyeljünk rájuk. A kötet kapcsán foglalkozásokat szeretnék tartani alsó és felső tagozatos diákoknak, a személyes találkozók kapcsán pedig tudatosítanám bennük, hogy ez a történet róluk szól – jelentette ki.

A szerző azt is elárulta, hogy idén online mutatja be a kiadó a regényét, a tervek szerint jövőre pedig rendhagyó, játékos módon ismerheti meg a közönség a kötetet. A Kék Imágó folytatásával kapcsolatban elmondta: négy évszaknak megfelelően a nyári élmények után a következő kötet a tervek szerint az őszről, a harmadik a télről, a negyedik pedig a tavaszról fog szólni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában