Kiálljtás

2022.11.02. 16:13

Spirituális kegyhelyeket mutat be a „Zarándok-jel-kép-út”

„Zarándok-jel-kép-út” címmel nyílt kiállítás a Mária Útról a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal aulájában. Tizennégy óriásposzter mutatja meg a térség szépségeit és vallásturisztikai értékeit.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Gencsapáti, Búcsúszentlászló, Bakonybél, Jásd, Csatka, Bodajk, Péliföldszentkereszt, Mátraverebélyszentkút, Jászberény, Pálosszentkút, Máriagyűd, Vasvár és Andocs szerepel egy-egy óriásposzteren. Mindegyik jeles állomása a Mária Útnak, és a zarándokhelyek közös jellemzője a szent kút is.

 A kiállítás megnyitója előtt Galgócziné dr. Szabó Zsófia, a Mária Út koordinátora elmondta: az elmúlt évben zajlott hazánkban a nemzetközi eucharisztikus konferencia. Ennek keretében alkották meg a kiállítást, amely bemutatja azokat az értékeket, természeti és kulturális örökségeket, amelyek a zarándoklás és búcsújárás hagyományában lelhetőek fel. A Mária Út melletti kegyhelyeket és szent kutakat ábrázolja. A fotók egy korábbi kiállítás legszebb képeit mutatják meg. A látvány mellett pedig a zarándoklat során megélt lelki tartalom köti össze az óriásposztereket: az indulás mellett a tapasztalatok és a visszatérés a hétköznapokba. 

Hazánkban már több helyen volt látható: Tatán, Esztergomban, Gödöllőn, innen Vácra, majd Celldömölkre kerül az anyag. Külföldön is megcsodálhatták a fotókat Csíksomlyón és Mariazellben, kora tavasszal Rómában, a Vatikánban is látható lesz az anyag. 

Romanek Etelka, a Mária Út Közhasznú Egyesület elnökségi tagja zarándokélményeiről beszélt. Tizenöt évvel ezelőtt indult el a spanyolországi zarándokútra, az El Camino, majd még háromszor tette meg a távot. A természet szépségeiben való gyönyörködés mellett a lelki megtisztulás, feltöltődés volt számára nagyon fontos. A találkozások, az odafordulások, és megtapasztalhatta az önzetlen segítséget, a Gondviselő jelenlétét.

Galgócziné dr. Szabó Zsófia kiemelte: húsz évvel ezelőtt indult el a Máriához köthető szent kegyhelyek felkutatása, ma már 2200 kilométeren épült ki a Mária Út, Közép-Európa zarándokútja Mariazelltől Csíksomlyóig. A jeles helyszínek fontos búcsújáróhelyek is egyben, így igazi belső útra hívják a zarándokokat. Kiemelte: hitet épít és mélyít a zarándokút, emellett óriási élményt nyújt a kegyhelyek spiritualitása. A különleges tárlat november 16-áig lesz látható a kormányhivatal aulájában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában