Bemutató

2022.11.17. 11:57

Filmre vitték a komáromi születésű operettkirály, Lehár Ferenc életét

A közelmúltban ünnepelték a világhírű zeneszerző születésének 150. évfordulóját.

Körtvélyfáy Dina

Dr. Molnár Attila, Koltay Gábor és Derzsi György a bemutató előtt

Forrás: komarom.hu

Bemutatták a Jókai moziban a Magyarock Dalszínház első saját készítésű dokumentumfilmjét, Az operettkirályt, amely Lehár Ferenc életét vitte vászonra. A film rendezője Koltay Gábor volt – írta meg a komarom.hu.

A díszbemutató közönségét a város polgármestere, dr. Molnár Attila, Koltay Gábor rendező, valamint Derzsi György főszereplő is köszöntötte. is köszöntötte. A bemutatón elhangzott: a koronavírus-járvány 2020-ban rányomta bélyegét a Lehár 150 Emlékév programjaira. Ezzel együtt is sikerült méltóképp megemlékezni az egykori zeneszerző születésének másfél évszázados jubileumi évfordulójáról. 

Dr. Molnár Attila arról beszélt, örömteli, hogy manapság ennyi komáromi kötődésű film készül, hiszen nemrégiben egy másik Koltay-mozinak, a Czibor, a rongylábú című filmnek volt premierje szintén a Jókai moziban. 

A városvezető külön köszöntötte a film szakértőjét, Klemen Teréziát, Pro Urbe-díjas, Katedra-díjas pedagógust, írót, újságírót, Farkas Gábor rendőr dandártábornokot, a megyei rendőr-főkapitányság vezetőjét, Turi Bálint alpolgármestert, Vajda Bence önkormányzati képviselőt, a pénzügyi, városfejlesztési, egészségügyi és szociális bizottság elnökét, Molnárné dr. Taár Izabellát, a járási hivatal vezetőjét, a komáromi civil szervezetek képviselőit, vezetőit, az érdeklődő közönséget. 

Koltay Gábor rendező felidézte a dokumentumfilm készítésének előzményeit és körülményeit, kiemelve, hogy a komáromi Magyarock Dalszínházzal már évtizedes szakmai kapcsolatot ápol. 

– A dalszínház vezetője, Vizeli Csaba hívta fel a figyelmemet Derzsi György Lehár című zenés előadására, amelyben a világhírű zeneszerző életének pillanatait és örökzöld melódiáit idézik fel – mondta a rendező. – A dokumentumfilmben megjelennek bizonyos részletek az önálló estből. A nézőt Derzsi György vezeti végig Lehár életén, eredeti helyszíneken. Köztük az ausztriai Bad Ischlben, vagy éppen Bécsben. Bízom benne, hogy a későbbiekben a televízióban is látható lesz az ötvenperces Lehár-film, és így a szélesebb közönség is megismerheti e csodálatos géniuszt – tette hozzá. 

A koronavírus-járvány 2020-ban rányomta a bélyegét a Lehár 150 Emlékév programjaira. Ezzel együtt is sikerült megemlékezni az egykori zeneszerző, operettkomponista, karmester születésének másfél évszázados jubileumi évfordulójáról. 

Az észak-komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ Lehár 150 elnevezéssel indított online felületet a YouTube-­on és a Facebookon, de volt Lehár-emlékkiállítás, koncert, könyv készült Lehár életéből, de megrendezték a Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny is. 

Az operettkirály című dokumentumfilm az operettkomponista, karmester teljes pályafutását felöleli. Kezdve a színházi hegedűsévektől, az első zeneszerzői próbálkozásain át, a katona-karmesteri posztig, és persze azon is túl, a világsikerekig, így például a Bécsi asszonyokig, A víg özvegyig, a Luxemburg grófjáig és a Cigányszerelemig. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában