Rongylábú

2022.10.08. 07:00

Czibor Zoltán a vásznon: bemutatták Koltay Gábor dokumentumfilmjét Komáromban

A rendező hús-vér embert akart bemutatni, az összes fájdalmával, gyötrelmével és hibájával, nem csak a kiváló futballistát és gyönyörű góljait. Ilyen lett a Czibor, a Rongylábú.

K. D.

Forrás: Komarom/Facebook

A Jókai moziban mutatták be október 6-án, csütörtökön a Koltay Gábor rendezte Czibor, a Rongylábú című dokumentumfilmet. Az eseményen dr. Molnár Attila polgármester köszöntötte a film előtt a megjelent vendégeket, többek között a Czibor család tagjait, Dunai Antal olimpiai bajnok magyar labdarúgót, Sipos Jenőt, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivőjét, Dér Tamást, Kaposvár alpolgármesterét.

A város vezetője úgy vélekedett, a Czibor-emlékévet méltóképpen tudták megünnepelni. Egyebek mellett a legendás labdarúgó szobrot kapott a városban, musical is készült életéről, valamint új könyv íródott róla, amelyet Számadó Emese múzeumigazgató, Turi Zsolt helytörténész, valamint Szabó Csaba és Pokornyi Gábor történészek jegyeztek. 

Vizeli Csaba, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezetője azt idézte fel, először 2007-ben szerveztek Czibor-emléknapot. Azóta is igyekeznek a komáromi közéletben tartani a szellemiségét, amelyre születésének kilencvenedik évfordulója remek apropót biztosított 2019-ben. 

Czibor film Komárom
Koltay Gábor és Szöllősi György a rendezvényen
Fotós: K. D. / Forrás:  24 Óra

A vetítést követően Koltay Gábor rendező szólt a nézőkhöz. Hangoztatta, az Aranycsapat kitörölhetetlen része a nemzettudatnak. Úgy vélte, a tagok közül mégis a legérdekesebb élete Czibor Zoltánnak volt.

A rendező hús-vér embert akart bemutatni, az összes fájdalmával, gyötrelmével és hibájával, nem csak a kiváló futballistát és gyönyörű góljait. Emlékeztetett a film egyik jelenetére, amelyet dr. Szöllősy Ferenc címzetes főjegyző idézett fel Czibor temetéséről. 

Koltay Gábor felidézte a főjegyző szavait, miszerint a nem teljesen lefedett sírhoz odaugrott valaki, akiről a mai napig nem tudjuk kicsoda, belekiabálta a sírba Czibor Zoltánnak

F...a gyerek voltál, Zoli!

– Jól mondta Feri barátom, hogy ez a nép hangja volt. Valójában azért szerettük Czibor Zoltánt. Mert egész életében kereste az igazságot, és gondolkodás nélkül képes volt kimondani azt. Így őrizzük a lelkünkben ezt a nagyszerű embert, aki egykor 15 millió magyar ember lakásába vitt örömöt – fogalmazott a rendező.
Ezt követően Szöllősi György, a Czibor 90-emlékév védnöke, a magyar futball nagykövete gratulált a filmhez, amelyet jövő hét pénteken az M5 csatornán vetítenek 21 órától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában