Új Forrás

2022.10.28. 13:00

Dalok, sztorik a Vagy seholról Tatabányán (fotók)

Élőzenés beszélgetésre invitálta Csendes Toll, azaz a József Attila-díjas író, Jász Attila az Új Forrás folyóirat szerkesztőségi estjén az érkezőket.

S.G.

Kiss Llászló és Jász Attila

Forrás: 24 Óra

Fotó: F.P.

Az UFO – Nyitott rezervátum hagyományosan az Új Forrás legújabb számának ajánlójával indult. A kötet központi témája ezúttal a mámor. Dukay Barnabás versét egy őrült éjszaka követi Tennessee Williams tollából. A szerzők között van Sári László, Bóna László, Áfra János is. Kiss László, az URH, Európa Kiadó alapítója zenés felütéssel kezdte. Csendes Toll szólólemezéről, a Vagy seholról kérdezte.

A felvezető dallamok kapcsán merült fel a szövegek témaválasztása. Kiss László ezzel kapcsolatban elmondta: szerelmes számot sosem mert írni. Erről azt gondolta magánügy, amely nem tartozik másokra. Sokkal inkább köszön vissza verseiben a búcsúzás, az elmúlás.

Az Európa Kiadó kapcsán elhangzott: a történések abban az időben egymásból következtek. Az első koncertjükön húszan, a másodikon már ezerkettőszázan voltak – idézte fel a zenész. Mégsem érezték, hogy a mai értelemben sztárok lennének. S a mostaninál kevésbé volt meghatározó a pénz. Akik pedig eljöttek már csak puszta jelenlétükkel állást foglaltak.

Később világgá ment, Ausztráliában telepedett le, majd ingázott évtizedekig a két ország között. Így született meg a Vagy sehol címadó dala. A dalok egy része angol nyelven született, és egyetlen szerzemény jegyez más, barátja Müller Péter Sziámi. Az angol nyelvű dalok szólnak és harcolnak punkosan, magyarul líraibb, személyesebb a hangvétel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában