Elismerés

2022.09.14. 18:20

Rangos irodalmi díjat vehet át Tata díszpolgára, a Prima Primissima-díjas Turczi István

Tata díszpolgára egy serb-olasz-amerikai összetételű szakmai zsűri javaslata nyomán kapja az idei Otvorena knjiga (Nyitott könyv) elnevezésű nemzetközi irodalmi nagydíjat.

M. K.

Forrás: Miskolc fotó

Fotós: Bujdos Tibor

A Boszniai Szerb Köztársaság fővárosában, Banja Lukán a hét végén, szeptember 16-18. között hetedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Irodalmi Napokat. Ennek keretében kapja meg az idei Otvorena knjiga (Nyitott könyv) elnevezésű nemzetközi irodalmi nagydíjat a József Attila-, Babérkoszorú- és Prima Primissima-díjas költő, műfordító, szerkesztő, egyetemi oktató, a Magyar PEN Club főtitkára, a Magyar Írószövetség költői szakosztályának elnöke, nem utolsó sorban Tata város díszpolgára, Turczi István.

A díj rangját emeli, hogy az eddigi négy elismerést kapó között van a nemrég irodalmi Nobel-díjra jelölt orosz Vjacseszlav Kuprijanov is. A zsűri szakmai indoklásában kiemeli, hogy Turczi István Üresség című könyve (Scolar, 2017., 2. kiadás), amely egyetlen, négy zenei tételre épülő versfolyam, T. S. Eliot Négy kvartettjének magasságaiba emelkedik a huszonnégy órába sűrített emberi lét erejének és törékenységének egyidejű, bravúros felmutatásával.

Információink szerint, miután átvette a díjjal járó pénzösszeget és a híres szerb szobrász, Sonja Bikic alkotását, Turczi Istvánt a Szerb Írószövetség tiszteletbeli tagjává választják. A jövő évi fesztiválra díszkiadásban jelentetik meg a magyar szerző válogatott versgyűjteményét Fehér Illés fordításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában