Tárlat

2022.09.07. 12:31

Mi lehet még egy mentődobozból a hajó halála után? A dorogi kiállítás megmutatja

A bányásznapi hagyományokhoz híven, az elmúlt hétvégén kiállítás nyílt „Felhajtóerő a Szénrakodóért” címmel a Dorogi József Attila Művelődési Házban.

W. P.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A tárlatot, amelyet dr. Tittmann János polgármester bevezetője után Wehner Tibor művészettörténész nyitott meg, az Otthon téri megemlékezésen résztvevők tekinthettek meg elsőként. A megnyitón elhangzott, hogy Dömötör Sámson László költő, képzőművész – aki egyben megszállott hajós is – az idei esztendőben hozzájutott több szétbontásra ítélt hajó mentődobozához, a tárgyak újrahasznosítása érdekében pedig művészeti pályázatot írt ki.

Felhajtóerő a Szénrakodóért
Wehner Tibor nyitotta meg a tárlatot
Fotós: Walczer Patrik / Forrás: 24 Óra

A cél az volt, hogy a feleslegessé vált felszerelések műalkotásokként szülessenek újjá. A pályázati felhívásra mintegy negyven remekmű érkezett be: a Dorogi Galériában láthattunk többek között elvontabb, a nőiességet kiemelő, a Titanicot felidéző és a világot megmentő mentődoboz is.

Felhajtóerő a Szénrakodóért
Így leheltek új életet a mentődobozokba
Fotós: Walczer Patrik / Forrás: 24 Óra

A városban megrendezett és egészen október 3-ig megtekinthető tárlat felvezetője a nagyszabású vállalkozásnak ígérkező Szénrakodó-program nyitányának, ami az Esztergomban, a Dunában található, időközben látványossággá vált ipari műemlékhez fűződik.

Esztergom, Szénrakodó
Az esztergomi Szénrakodó épülete, amely ma már ipartörténeti emlék
Fotós: Feleki Marietta / Forrás: Kemma.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában