kiállítás

2021.08.19. 20:35

Több ezer gyufaszálból épít makettcsodákat a nyugalmazott ezredes (képek)

Az Eiffel-toronytól indult, aztán „felépítette” a neuschweinsteini kastélyt és a következő többtucatnyi gyufa sorsa is körvonalazódni látszik. Mára több mint 200 ezret (f)elhasznált már Szűcs Pál pécsi makettmester, akinek munkáiból nyílt kiállítás az Oroszlányhoz közeli Majki Kamalduli Remeteségben.

Wágner Zsanett

Több mint tíz kastély makettje épült fel gyufaszálból

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Hetvenöt évesen is aktív, a hét minden napján dolgozik, gyufaszálakból építi újjá a kastélyokat. A rendőrségtől nyugdíjba vonult Szűcs Pál nem tegnap kezdte a szakmát. Első épületmakettjét negyvenhat évvel ezelőtt a párizsi Eiffel-toronyról mintázta, majd hosszú szünet után az ezredfordulón kezdett ismét építeni. A kihagyás oka az volt, hogy valamilyen technikai malőr folytán az első torony összeomlott, és kellett egy kis idő, mire újra kedvet kapott a mester.

A majki remeteség egy része még a felújítás miatt le van zárva, de vannak látogathatók is, ahol érdekes kiállításokat rendeztek be
Fotó: Dallos István / 24 Óra

 

Aztán mit ad Isten, „felhúzott” egy bajor családi házat – persze gyufából. Ezt újabb szünidő követte, mígnem a neuschwein­steini kastélyhoz – amiről egyébként a Walt Disney-filmek elején felbukkanó kastélyt is mintázták – látogatott el feleségével, és újra ihletet kapott.

Több mint tíz kastély makettje épült fel gyufaszálból
Fotó: Dallos István / 24 Óra

Az épület monumentalitása és fantasztikus építési megoldásai azonnal magával ragadták, és ismét elhatározásra jutott. Ha törik, ha szakad, folytatja a makettezést. Hatalmas kihívás volt, csaknem kétéves munka. A kastély csúcsáról még az eredeti díszítésként szolgáló medve és bajor ember is felkerült.

A szépkorú már gyermekkorában vonzódott a várak és kastélyok misztikus világához, főleg a tornyok és a bástyák formái izgatták a fantáziáját. Egy új épület kiválasztásakor a tornyok száma és megjelenése ma a legalapvetőbb szempont Pál számára. A férfi nem tanulta senkitől sem a makettezést, hosszú évek alatt kísérletezte ki az egyes munkafolyamatokat, és technikai fogásokat.

A pécsi mester a legapróbb részletekre is odafigyelt

Fotó: Dallos István / 24 Óra

Alaprajzot és tervrajzokat nem használ, helyette inkább kiváló térlátására, az internetre, különböző újságokra és vizuális memóriájára hagyatkozik alkotás közben. Jóllehet az alezredes 1981 óta nem cigarettázik, továbbra is tucatszámra vásárolja a gyufát. Egy palota elkészítéséhez legalább húszezer gyufaszál szükséges, de az eddigi legnagyobb alkotását 36 ezer 950 darabból illesztette össze.

A gyufaszálak mellett felhasznál még jégkrémpálcikákat és lapos fogpiszkálókat is építőanyagként, ami tetten érhető például a csaknem 18 ezer gyufaszálból készült Csalapusztai kastély makettjénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában