Péter és a farkas

2021.07.09. 06:42

A tatabányai RáHangoló táborban senki sem maradt zene nélkül

Péter és a farkas az idei RáHangoló tábor témája. Az öt napig tartó program legnagyobb része kötődik Prokofjev gyermekeknek írt szimfonikus meséjéhez. Ahogy Ocskai Gabriella táborvezető, a zenés sorozat szerkesztője, műsorvezetője a tatabányai Vértes Agorájához.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A közművelődési intézmény nyitása óta szervez a város központjában különböző korosztálynak koncerteket, bemutatókat, s nyaranta egyhetes tábort általános iskolásoknak. Hat- és tizenhárom éves fiatalok, főként lányok helyezkedtek el körben a teremben. Kiderült, a húszfős társaság csaknem fele rendelkezik valamilyen zenei múlttal, jár zeneiskolába. Néhányan már sokadszor, mások első alkalommal kapcsolódtak be a RáHangoló nyári programjába.

Ocskai Gabriella a Péter és a farkas kapcsán felidéztette a gyerekekkel a különböző karaktereket megszemélyesítő hangszereket, majd előkerült egy furulya és egy fuvola is. Mindegyiket egy-egy táborlakó szólaltatta meg. Majd a dallamok után a ritmus került a középpontba egy gyakorlattal.

Fotó: Dallos István / 24 Óra

A foglalkozás után a tábor vezetője elmondta: igen változatos a gyerekek zenei képzettsége, s vannak olyanok, akik még nem köteleződtek el semmilyen hangszer irányába. Szüleik a táborral éppen a választásban szeretnék segíteni őket, hiszen az egy hét alatt több zeneiskolai tanár és hangszere is főszerepet kapott. Így a gyerekek közelebbről is megismerkedhettek a vonós, fúvós, vagy billentyűs hangszerekkel. Az öt nap alatt a zene és a különféle művészeti ágak révén a fiatalok összekovácsolódnak.

A napirendben ugyanis központi szerepe volt természetesen a zenének és a közös játéknak. Azoknak, akik már játszanak valamilyen hangszeren, volt lehetőségük megvillantani tudásukat, mások kipróbálhatták a hangszereket. A kirándulás is persze szerepelt a az idei programban, és ellátogattak a gyönyörűen újjáépített József Attila Megyei könyvtárba is, valamint a NépmesePontba. Mint megtudtuk, az ötnapos tábor igazi attrakciója egy közös örömzenélés.

Ocskai Gabriellát az új évadról is faggattuk. Portálunknak elmondta: már összeállt a RáHangoló sorozat tematikája. Ősztől ismét várják a családokat a Vértes Agora galériáján, s az általános iskolásokat a nagyteremben. Zenés mesével indítják majd a programot, s év végére igazi meglepetést, zenei csemegét ígér az Életre kelt gyerekszoba munkacímű zenés, bábos darab. Zenéjét Halász Károly írta, akivel a nagy sikerrel bemutatott A kis herceg kapcsán is együttműködött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában