koncert

2021.06.12. 11:23

Fiatal tehetséges zenekaroktól volt hangos Tata

A Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központ a közelmúltban fiatal zenekaroktól volt hangos. A Creation Funday és az Arcidra együttesek mutatták meg Tatán azt, hogy mennyit fejlődtek az elmúlt időszakban.

Szász Dalma Kitti

A Nemzeti Tehetség Program keretében valósult meg a Peron Zenei Mentor Program újabb évada. A több hónapos fejlesztés intenzív munkát követelt a fiatal tehetségektől és mentoraiktól. Zene és dalírás, koreográfia, marketing, sajtószereplés, közösségfejlesztés, hangstúdióban hangfelvétel elkészítése szerepelt többek között a programban, s az intenzív zenekari gyakorlatok adtak lehetőséget még a fejlődésre. A hosszú hónapok eredményeit koncerten mutatták be a tehetségközpontban.

A zenekarok fejlesztő munkájában részt vett Ruska Péter, Hermann Tamás, Árvai Krisztián Devon, Csalai Judit, Karvaly Róbert. A tatabányai Six Doors Hangstúdióban Számvéber Tamás gitáros és Számvéber Sándor hangmérnök segítette a szakmai munkát, valamint Cserteg István fogta össze a Peron Zenei Mentor Programot. A fejlesztők során a fiatalok a könnyűzene területének számos feladatával ismerkedtek a dalszerzéstől a hangszerelésig, a közösségfejlesztéstől a koreográfiáig, és betekintést nyerhettek a marketingtevékenységbe. A zenekarok egy-egy dalt vettek fel hangstúdióban, amelyből hanglemez is készül promóciós célokra.

A zárókoncertre eljöttek a barátok, ismerősök, családtagok. A koncertet rögzítették, a hangulata ünnepi volt. A mentorok méltatták a zenekarok teljesítményét, a tehetségek pedig megköszönték a mentormunkában résztvevőknek a támogató munkát.

– A programban rendkívüli együttműködésben születtek meg az eredmények. Nagyszerű volt a közös munka a fiatal tehetségekkel és a szakmai munkát támogató mentorokkal, a központ új szintre emelte a tehetséggondozást. Remélhetőleg a jövőben is találunk feltörekvő tehetségeket, zenekarokat, hogy hasonló figyelemmel és módszerekkel segíthessük a tehetségek tapasztalatszerzését, előrejutását – nyilatkozta Cserteg István, a Peron Zenei Mentor Program vezetője.

A tavaly alakult Arcidra zenekar is nagy sikert aratott
Fotó: beküldött

Az Arcidra zenekar 2020 januárjában alakult meg Tatán. A zenekar tagjai: Mura Mészáros Ambrus Vitéz – dobok, háttér vokál, Györke Zoltán – basszusgitár, Csóka Tamás – gitár, Retkes Bálint – ének, és Gaál András gitár, ének. 2020 januárjában Andris és Bálint egy peronos kurzuson ismerték meg egymást. Hamar el is határozták, hogy zenekart alapítanak együtt. Nem sokkal rá bővült a csapat újabb tagokkal. Zolinak volt egy névötlet a fejében, ez volt az Arcidra. Semmi jelentése nem volt önmagában a névnek, de ezt a srácok hamar pótolták. Így találták ki az Aranyos Ronda Kecskét Integráló Dán Repülő Alpakák jelentést. A próbák nagy része ezután a tehetségközpontban zajlott le. Tavasszal nagy lehetőséget kaptak, részt vehettek a mentorálási programban, ami még a mai napig tart. Az ott eltöltött idő alatt nagyon sok tanácsot kaptak, mind zenélés, mind színpadi megjelenés és koreográfiakészítés terén – írta a Peron Music Alapítvány sajtóközleményében.

Creation Funday

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Zenekaruk még az év elején kapott egy nagyon jó ajánlatot a Peron Tehetségközponttól. Ezt egy nagyon nagy lehetőségként kezelték és éltek is vele. Így belekezdtek a közös munkába. A program ideje alatt azt vették észre, hogy sokkal jobban összekovácsolódtak és ezáltal sokkal könnyebben ment nekik a közös munka is. Próbálták a zenéikbe belefoglalni mindannyiuk érzéseit. Előfordult, hogy ezzel a megszokott normákat elengedték, de kipróbáltak új dolgokat, ebben nagyon sokat segítenek nekik a mentoraik a tanácsokkal, személyes történetekkel. A próbáik mindig nagyon vidáman telnek, ami könnyíti számukra a kreativitást és a baráti kapcsolataik fejlesztését. Próbálják közösen meghatározni a céljaikat és azokat a szemük előtt tartani és dolgozni értük, illetve támogatják egymást mindenben. A banda felállása: Lentulai Bence – basszusgitár, Ádám Dominik – dobos, Pirityi Imre – gitáros, Bátki Piroska ének, vokál, Rúzsa Nikolett – ének, Horváth Zorka – billentyűs hangszerek, Szemler Tamás hangtechnikus.

 

Ezek is érdekelhetik