170 éve

2020.02.24. 20:00

A Nemzeti Színház nagyasszonyára emlékeztek szülőfalujában, Ászáron

Jászai Mari születésének 170. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést hétfőn Ászáron, a művésznő szülőházánál. Az eseményen több neves színész is koszorúval tisztelgett a Nemzeti Színház nagyasszonya előtt.

G. D. V.

Egy takaros, nádtetejű kis fehér parasztház bújik meg a modern családi házak között. Falán emléktábla hirdeti, hogy ott született a Nemzeti Színház nagyasszonya, Jászai Mari. Négy testvérével és szüleivel együtt három éves koráig élt megyénk kis falvában, majd Győrbe költöztek. Szülőföldjét azonban sosem feledte, ahogyan az ászáriak sem felejtették el a színésznőt.

Az eseményt a falu polgármestere, Pekár Zsolt nyitotta meg köszöntőjével. Ezután Jászai Mari naplójából idézett fel pár gondolatot Váradi Eszter. Péchy Blanka Jászai Mariról írt könyvéből pedig Egri Márta olvasott fel egy részletet. Trill Zsolt pedig arról beszélt, hogy Ászáron már sok csodálatos ember született, azonban a legcsodálatosabb emberek azok, akik most ott vannak a megemlékezésen, és 170 év elteltével sem feledik a ház egykori lakóját.

A beszédek után a színészek, a falu vezetői, a helyi nyugdíjas klub, a helytörténeti egyesület és az általános iskola képviselői helyezték el koszorúikat az emlékház falára. Szintén koszorúval fejezte ki tiszteletét Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke is.

További részletek a 24 Óra február 25-i számában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában