hagyományőrzés

2019.05.13. 11:30

Herczku Ágival és a Bandával ünnepel a 20. Tatai Sokadalom

A Tatai Kenderke Néptáncegyesület június 14-16. között 20. alkalommal rendezi meg a Tatai Sokadalmat. A jubileumi népművészeti fesztivál többek között Herczku Ágival és a Bandával, helyi és vendégegyüttesekkel, gyerekprogramokkal, valamint a Muzsikás Együttes Mester-Palánta Népzenei Kurzusával ünnepel.

Kemma.hu

Herczku Ágnes Népdalénekes Bandázom című lemezének fotója.

Fotó: Bácsi Róbert László

A háromnapos népművészeti fesztiválon majd' félszáz program várja az érdeklődőket az Angolkertben. Mint megtudtuk, a tatai önkormányzat támogatásának köszönhetően az idei esztendőben is ingyenesen látogatható a rendezvény. A népi kultúrát bemutató Tatai Sokadalomban fellép a világzene, illetve folklór két megkerülhetetlen személyisége, Herczku Ágnes és Nikola Parov, akik jelenleg a Herczku Ági és a Banda formációt vezetik.

A Tatai Sokadalom több mint népművészeti fesztivál: kulturális találkozóhely, színtér a különböző művészeti ágak és stílusok képviselőinek, itt találkozik a múlt a jelennel, a hagyományos a haladóval, a régi az újjal. Ennek a korokon átívelő találkozásnak lesz kiemelkedő pontja a Herczku Ági és a Banda június 15-i, szombati koncertje, amelyben a magyar és kelet-európai tradicionális népzene a zeneileg tágabb érdeklődésű közönség számára is hozzáférhetővé válik, korszerű zenei gondolkodásuknak és a multiinstrumentalista Nikola gazdag hangszereléseinek köszönhetően.

– Nem ismeretlen számomra a Tatai Sokadalom, többször megfordultam itt más produkciókkal, és mindig nagyon jól éreztem magam. Bensőséges hangulatú koncertekre és mindenre nyitott, érdeklődő közönségre emlékszem vissza. De a saját zenekarommal most először lépek fel itt, és hogy ez pont a Sokadalom 20. évfordulóján történik meg, külön öröm számunkra – árulta el Ági, aki kiemelte: programjukban épp ezért nemcsak a Bandázom című lemezük sikerdarabjaival, de a szélesebb közönség előtt még ismeretlen újdonságokkal is készülnek a jubileumi Tatai Sokadalomra.

Nikola Parov már fiatal pályakezdőként, az 1980-as évek elején elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet. A Zsarátnok együttes alapítójaként és virtuóz szólistájaként itthon és külföldön is óriási népszerűségre és elismerésre tett szert. Ennek köszönhetően lett a Riverdance Orchestra alapítója és frontembere. A világhírű Riverdance show-val évekig turnézott, majd hazatérve, 2000-ben megírta a Magyar Állami Népi Együttes számára a mai napig teltházzal játszott Naplegenda című táncprodukció zenéjét, amiért Fonogram-díjat kapott. A Liszt-díjas Herczku Ágnest kivételes tehetsége, ugyanakkor fogékonysága más, fúziós és kortárs zenei műfajok iránt, a legkeresettebb és legelismertebb hazai népdalénekessé tette.

Bandázom lemezük két hónapon át szerepelt a világ legrangosabb világzenei listáján. A WORLD MUSIC CHARTS EUROPE toplistát a világ 25 országának mintegy 50 világzenei szakembere havonta állítja össze. A két legnevesebb nemzetközi világzenei szaklap, a SONGLINES és az FROOTS magazin is elismerő kritikát jelentetett meg a lemezről, az album egyik dala pedig felkerült a Songlines magazin TOP OF THE WORLD, valamint a WOMEX válogatás CD-jére is.

A Sokadalomban fellépnek a Kenderke Művészeti Iskola csoportjai, a régió számos néptánccsoportja, valamint helyi és határon túli hagyományőrzők is. A jubileumi fesztiválhoz kapcsolódva az idén először rendezik meg a Mester-Palánta Népzenei Kurzust június 12-14 között Tatán. A táborvezető és hegedűoktató a Muzsikás Együttes prímása Porteleki László, kontrán Fekete Antal „Puma”, nagybőgőn pedig Szabó Csobán Gergő tanít majd. A táborzáró koncerten a mesterekkel állnak majd egy színpadon a Muzsikás Együttes „előzenekaraként”. A kurzusra május 15-ig lehet jelentkezni.

A fesztiválon mindezek mellett gasztrosétány, gyermektisztás, népművészeti vásár, nép-, világ-, és könnyűzenei koncertek, néptáncelőadások várják az érdeklődőket. A Ringató, a mese-, és bábelőadások, valamint gyerekkoncerteket mellett többek között kézműves foglalkozások, kosaras körhinta, valamint hagyományéltető, interaktív múzeum várja a Kenderke játszóban a kisgyermekes családokat.

A Sokadalom Facebook-oldalán múltidéző sorozat is indult a jubileum apropóján: a #sokadalom20 hashteggel ellátott posztot a népművészeti fesztivál két évtizedes múltjából szemezgetnek rendszeresen, és kérik is a Sokadalom vendégeit, hogy töltsenek fel ők is képeket, hogy így összeállíthassák a rendezvény virtuális fotóalbumát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában