750 éves múlt

2018.11.14. 17:30

Négyrészes film mutatja be Komárom történelmét

Komáromról készít négyrészes dokumentumfilmet a város díszpolgára, Koltay Gábor filmrendező. A napokban mutatták be a Jókai moziban a közönségnek a harmadik részt, amelyet Alapy Gáspár, Komárom egykori polgármesterének unokája is a helyszínen tekintett meg.

N. T.

Forrás: 24 Óra

Fotó: N. T.

Dr. Molnár Attila polgármester felkérésére négyrészes dokumentumfilmet készít Koltay Gábor Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, érdemes művész.

– A 750 éves évforduló kapcsán beszélgettünk erről a polgármesterrel, és ha néhány évvel ezelőtt a város engem megtisztelt azzal, hogy díszpolgárrá választott, úgy gondoltam, hogy ez egy kicsit kötelességem is, és összetalálkozott a kétfajta szándék – mondta Koltay Gábor. Négyszer egyórás filmet terveztek, ahol az első rész a 18. századig tárja elénk a város történelmét, visszanyúlva egészen a római korig. A második rész a reformkortól a kiegyezésig, míg a negyedik epizód 1945-től egészen a napjainkig tartó történelmet mutatja majd be.

– Most a harmadik részt vetítettük le, a város visszacsatolásának 80. évfordulója alkalmából. Ez az epizód a huszadik század elejétől mutatja be a város sorsát, egészen a második világháború befejezéséig, benne Trianont, az 1938-as visszacsatolást és az újbóli szétszakítást – emelte ki a filmrendező. Koltay Gábornak nincs egyszerű dolga, hiszen négyszer egy órában bemutatni egy város 750 éves történelmét, az nem kis feladat, de mégis egy olyan város történet viszi vászonra, ami tipikusan magyar.

– A történelem viharai ezt a várost megerősítették, olykor szétszedték, örömteli és sokszor nagyon tragikus pillanatokat okoztak az itt élőknek. Azon vagyok, hogy ez a későbbi generációk számára is átélhető és megismerhető legyen – fogalmazott a rendező.

Koltay Gábor elmondta, hogy tavasszal készítik el a negyedik részt, majd a másodikat és végül az első részt forgatják utoljára. Alapy Gáspár, Komárom egykori polgármesterének – aki ebben az időszakban volt a város első embere – unokája úgy fogalmazott, hogy mindig különleges érzés számára, amikor Komáromba látogat.

– Személyesen nem ismertem nagyapámat, csak rengeteg dolgot hallottam róla fiatalkoromban. Az eszményeinek élt és jócskán többet is áldozott a városért, mint egy átlagos embertől elvárható – emelte ki Alapy Gáspár. A dokumentumfilmet egyelőre a Jókai moziban vetítették le, azonban hamarosan Észak-Komáromban, és elképzelhető, hogy a televízióban is látható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában