objektív

2018.10.17. 07:13

Kiállítással emlékeznek ötven évükre az esztergomi fotósok

Fotótechnika-történeti és művészeti kiállítással ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját az Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió.

P. O. Z.

Fotótechnika-történeti és művészeti kiállítással ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját az Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió.

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán/24 Óra

A Szentgyörgymezői Olvasókörben megtartott eseményen üvegvitrinoszlopokba rendezve mutatták be, hogy az eltelt ötven év alatt milyen analóg masinákkal készítettek felvételeket, illetve az olvasókör nagytermében helyet kapott egy komplett laborfelszerelés is.

A megnyitón Bánhidy László alpolgármester többek között felidézte a művészeti stúdió alapításának évét, azt az 1968-as évet, amikor a fotóművészek mellett sokan remélték, hogy változás történhet Magyarországon vagy Csehszlovákiában. Bánhidy László rámutatott, hogy a változások igényével az esztergomi fotógráfusok is jelentős súllyal adtak új irányt a magyar fotóművészetnek, e ponton említve például Balla András, Kovács Melinda és Mudrák Attila nevét.

Méltató beszédében Fábián László író (borítóképünkön), egyebek mellett az amatőr fotózás művészeti életben elfoglalt fontos helyéről beszélt, arról a mozgalomról, melyben később olyan nevek váltak az ország első számú alkotóivá, mint az esztergomi STB-csoport tagjai, akik „nem vállalt munkahely szerint foglalkoztak a fotózással, hanem jókedvükből és abból a késztetésből, hogy az általuk megismert világot bemutassák”. A stúdiót a dr. Kékessy József gimnáziumi tanár által alapított fotószakkör diákjai hozták létre, mintegy ötvenen, Esztergomi Fotóklub néven. A kiállítás október 30-áig tekinthető meg.

A régi technikákat is bemutatták a kiállításon (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán/24 Óra)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában