black diamond

2018.04.03. 19:35

A húszas évek Amerikáját is megidézi Tatabánya első és egyetlen big bandje

20 éve alakult a Black Diamond Big Band, amelynek jelentős része van abban, hogy Tatabányát mára a jazz meghatározó városai közt emlegetik.

Veizer Tamás

Ludányi Tamás a bariton szaxofonnal

Fotó: Veizer Tamás

A Black Diamond Big Band – a megyeszékhely első és eddig egyetlen big bandje – 1998-ban alakult. Volt – magyarul – „Fekete Gyémánt”, volt Tatabánya Big Band, most ismét az eredeti Black Diamond néven lépnek fel a hazai és a külföldi koncerttermekben, például Aalenben és Cerviában. Vezetőjük, Ludányi Tamás gazdag zenei múltat vázol fel: Tatabánya ma már jazz egyik meghatározó városa.

– A Black Diamond Big Band a mai mainstream jazz mellett megmutatja a műfaj gyökereit, szakmai tapasztalatait pedig továbbadja a fiatal muzsikus generációnak. A kortárs jazz, az improvizatív zene, a swing mellett sok szerzeményével a csapat a húszas évek Amerikájának hangulatát idézi – mondja a Dallam Zeneiskola igazgatója, tanára, több együttes zenésze, szólistája.

Ludányi Tamás a bariton szaxofonnal
Fotó: Veizer Tamás

A zenekar húsz év alatt komoly hagyományt teremtett: a növendékekből, a jazz zenészekből, művésztanárokból álló közösség erős csapatot alkot. A zenekar tagja lett a kiváló szaxofonos, ifjabb Ludányi Tamás is, aki ma már szólistája az együttesnek, közben saját zenekarával is koncertezik, lemezt ad ki és tagja a Budapest Jazz Orchestrának is, a műfaj másik elismert zenei műhelyének. Elek István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szaxofontanára, művészeti vezetőként fogja össze a tatabányai csapatot.

A jazz igézetében

Ludányi Tamás a klasszikus zenétől jutott el a jazzig, mint legtöbb zenésztársa. Klarinétosnak tanult, játszik a Tatabányai Szimfonikus Zenekarban, a big bandben pedig a bariton szaxofon a hangszere. Ahogy mondja, ez a zeneszerszám „támasztja meg a szaxofon kórust”. Több helyen fellép együttesével, nemrégiben Kaposváron koncerteztek, júliusban az Agora és a zeneiskola előtti pavilonban Malek Andreával lép majd fel a hagyományos Jazz Time sorozatban.

Ludányi Tamás elmondta, a big band tíz éve kapott arany minősítést. Április 7-én a Magyar Jazz Szövetség ismét értékeli a formáció produkcióját – hat másik együttessel együtt. Erre alkalmat ad majd az a kurzus, amelyen áttekintik a műfaj hagyományait és a kortárs jazz irányzatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában