Helyi kultúra

2018.03.15. 15:00

Ma már csak nevet rajta, hogy országos botrányt kavart a groteszk sorozat

G. I.

Zámbó Kornél

A közelmúltban nyílt meg Zámbó Kornél nagy sikerű kiállítása az OKSZÍK kiállítótermében, az elmúlt hétvégén pedig a Műélmény kávézóban találkozhattak az érdeklődők a művésszel. A mindig jókedvű, életigenlő oroszlányi festőművész, önmagát adva, szellemesen anekdotázva beszélt a rendszerváltozás utáni új „zámbós” stílusról, a társadalmi kritikát sem nélkülöző, országos botrányt kavaró groteszk sorozatáról.

Sokan háborogtak, pedig ő mást nem tett, csak leképezte amit látott, tapasztalt. Számára ugyanis, mint a legtöbb művésznek – mondta – az élet adja a témát. A volt egyszer egy kommunizmus címet viselő alkotásaival a hirtelen pártot, meggyőződést sutba vágók elé tartott tükröt, majd az utóbbi évek nagy népvándorlása adta az ötletet tíz figyelmeztető táblakép festésére.

A jelenlegi – „Vendégségben Zámbóéknál” című – kiállítási anyag ihletője pedig a művész baráti köre, középpontban az elmúlt századok meghatározó alakjainak idézésével. Például a „Liszt Ferenc zongorázik baráti körben” című alkotáson – magyarázta a művész – valóban azok a jeles személyiségek szerepelnek, akik vendégeskedtek már műtermében, akikről évekkel korábban portrét festett.

 

Érdekességként elmondta azt is, hogy a számos vendégfogadás egyikén az ő műtermében találkozott első alkalommal személyesen Jókai Anna író és Szabó István filmrendező. A találkozó végén Zámbó Kornél, aki a közelmúltban ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, arra a kérdésre, hogy mi a fiatalságának a titka, a következőt mondta: „Testi-lelki egyensúlyban, boldog emberek társaságát keresve, örömmel élek!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában