hagyományőrzés

2018.03.02. 17:30

Visszaviszi a népzenét Erdélybe a fiatal komáromi bőgős

Horsa István és együttese a Horsa Banda, az erdélyi Hideg Anna népdalénekessel március 2. és 6. között, a népzene őshazájában, Székelyföldön turnézik. A felnőttekből álló csapatban a bőgős Joó Bence, aki majd csak áprilisban lesz 17 éves.

Nagy Tamás

Hideg Anna néni és a Horsa Banda

Fotó: Hajnal Dóra

A komáromi Horsa Banda bőgősét, Bencét egészen kicsi kora óta érdekli a zenélés. Ritmusérzékére már az óvodában felfigyeltek, így már elsőben az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola tanulója lehetett, ahol Menyhárt László mentorálása mellett azóta is kitartóan dobol. Túl van az alapvizsgán, és hamarosan a nyolcadik évfolyamot is elvégzi.

Az ütős hangszerek mellett a népzene is a látóterébe került. Tíz évesen íratták be szülei Horsa István komáromi népzenészhez, aki először ütőgardonon, majd egy ideig brácsán tanította, végül tudatosan a nagybőgő felé terelte.

 

Az Ördöngös Népzenetanoda vezetője elmondta: Bence kivételes zenei tehetség. – Kitartó szorgalommal és alázattal dolgozik azon, hogy bőgőzése minél közelebb kerüljön a régi erdélyi, falusi mesterek játékához – emelte ki Horsa István.

Bencét – aki a győri Hild József Építőipari Szakközépiskola tanulója – az intézmény és tanárai is támogatják. Sokat köszönhet Szabóné Győrffy Emese osztályfőnöknek és Józsa Tamás igazgatónak is, hiszen fellépéseire mindig elengedik. Abban is segítenek neki, hogy pótolni tudja a kihagyott órákat. A 17 éves fiú az iskolai bandában is muzsikál, több turnén és külföldi fesztiválon is részt vett, többek között a sokak által kedvelt Mediawave Együttléten is.

Kiemelkedő, amit és ahogy csinálnak

Amit a Horsa Banda a hangszerekkel és a népzenével művel, azt sokak szerint a legjobban csinálja: úgy muzsikálnak, mint a régi idők falusi zenekarai. Horsa István, a zenekar Halmos Béla-díjas prímása több formációval muzsikált már. Néhány évvel ezelőtt indította útnak hagyományos magyar muzsikát játszó, új együttesét, mely kitartóan ragaszkodik az autentikus hangzáshoz, a fajsúlyos mondanivalóhoz és az igazán megindító dallamokhoz, valamint Hideg Anna erdélyi népdalénekeshez. A nyolcvanegy esztendős nótafa első lemeze is Horsa István közreműködő segítségével készült el, azóta pedig már monográfiáját is kiadták közösen.

– Az életem a zenélés – mondta Bence, aki hosszú távra tervez a Horsa Banda formációval. A 2017-ben megjelent, Ördöngölő című dupla CD magyarországi lemezbemutató turnéja után az albumot a Horsa Banda, Bencével együtt a zene hazájában, „Erdélyországban” is bemutatja. Székelyudvarhelyen, Csíkszeredán, Marosvásárhelyen és Kolozsváron lesznek koncertek, amelyeken Hideg Anna ördöngösfüzesi nótafa és Havay Viktória népdalénekes is közreműködik majd.

Joó Bence, a komáromi Horsa Banda bőgőse

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában