videó

2017.12.09. 07:01

„Egy húron pendülünk Istvánnal”

Mindenki sajátjának érezte a megszólaló muzsikát, a magyar népi világ örömet és bánatot egyaránt megéneklő dallamait a komáromi Horsa Banda koncertjén. A komáromi városháza dísztermében mutatta be az együttes nemrégiben elkészült, kétlemezes albumát Ördöngölő címmel.

Hajnal Dóra

Hideg Anna néni és a Horsa Banda

Fotó: Hajnal Dóra

Horsa István, a zenekar Halmos Béla-díjas prímása több formációval muzsikált már. Néhány évvel ezelőtt indította útnak hagyományos magyar muzsikát játszó, új együttesét, mely kitartóan ragaszkodik az autentikus hangzáshoz, a fajsúlyos mondanivalóhoz és az igazán megindító dallamokhoz, valamint Hideg Anna erdélyi népdalénekeshez.

A nyolcvanegy esztendős nótafa első lemeze is Horsa István közreműködő segítségével készült el, azóta pedig már monográfiáját is kiadták közösen. Mindennek az alapja az erdélyi, mesebeli Ördöngösfüzes, innen származik az a muzsika, amit a banda olyan nagy szeretettel és komoly tudással népszerűsít koncertjeivel. Az ördöngösfüzesi Hideg Anna Havay Viktória népdalénekessel szerepel a lemezeken.

A komáromi formációban Horsa István prímás, Vörös Máté kontrás és Joó Bence – mindössze 16 esztendős – bőgős az állandó tagjai az együttesnek, Viktória a fővárosban él, de a nagyobb koncerteken ő is csatlakozik a csapathoz. Vele és Hideg Anna nénivel teljes a produkció, ezért az erdélyi nótafa is a zenekarral tartott az egyhetes lemezbemutató koncertsorozatuk alkalmával. Hatalmas sikert arattak a fővárosi Fonóban, a népzene fellegvárában, otthonukban, Komáromban, Zalaegerszegen, Bükön és Pécsett is.

A komáromi bemutatkozás éppen attól volt különleges, mert helyben mindenki büszkeséggel tekint a zenészekre.

Az egyórás koncerten autentikus magyar és román népzenét is hallhatott a közönség. A dalok között Hideg Anna néni, a népművészet mestere mesélt a régiek hiedelmeiről, az erdélyi paraszti világ már letűnt szokásairól, anekdotázott a csűrökben átélt szerelmi játékokról, de akadt vidám, kiházasító dala lakodalomba és megrendítő siratója is, amely temetésre való.

A Horsa Banda úgy muzsikál, mint a régi idők falusi zenekarai. Hideg Anna úgy fogalmazott, egy húron pendülnek Istvánnal, együtt lüktet bennük a muzsika, a régi magyar népzene, amit – mint a virágot – a fiatalok szívébe is bele kell ültetni. Ezt ők megtették, hiszen velük énekelt a nyolcéves Horsa Borbála is. A muzsikusok meghívója a Vivace Zenei Egyesület volt, a rendezvényt az önkormányzat támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában