ipari park

2018.09.20. 19:57

A Sanmina 220 új munkahelyet teremt

Csütörtökön délelőtt Szijjártó Péter, a tárca vezetője jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, hogy a tatabányai Sanmina-SCI Magyarország Kft. 6,2 milliárd forintos fejlesztéséhez az állam 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad.

M. K.

Budapest, 2018. szeptember 20. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Dietmar Günther, a Sanmina cég Európai Elektronikai Divíziójának vezetõje (k) és Hoffmann Károly, a Sanmina tatabányai üzemének ügyvezetõ igazgatója beszélget a Sanmina Kft. beruházásbejelentõ sajtótájékoztatója után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. szeptember 20-án. Az elektronikai eszközöket gyártó amerikai cég 6,7 milliárd forintból fejleszti tatabányai gyárát 2022-ig, a beruházáshoz a kormány 1,2 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatással járul hozzá. MTI Fotó: Soós Lajos

Forrás: MTI

A bejelentések hónapja a szeptember a tatabányai cégeknél. A Bridgestone és a SinBon után csütörtökön a Sanmina jövőjével kapcsolatban hallottunk jó híreket. Dr. Hoffmann Károly ügyvezető igazgató a külgazdaságért felelős minisztériumban elmondta, hogy egy 2022-ig tartó fejlesztéssorozatba kezd a főleg az autóiparnak gyártó, amerikai tulajdonú cég. Automatizált gyártósorok érkeznek Alsógallára, amelyek értéke 6,2 milliárd forint. Hozzátette, a tatabányai üzem – ahol jelenleg több mint ezren dolgoznak – a legnagyobb európai gyártóbázisa a világon a piacvezetők között található Sanminának. Mindig a legújabb technológiákat alkalmazzák, az elmúlt évtized során 7 milliárd forintot fordítottak arra, hogy versenyképesek maradjanak a piacon.

Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője arra emlékezett, hogy 21 éve, amikor ő volt Tatabánya polgármestere, három elektronikával foglalkozó cég „jelentkezett be” Tatabányára, köztük a Sanmina. Örvendetes, hogy mindegyik itt maradt. Jól érzik itt magukat, ezt igazolják a bővítések. Amit még kiemelt, egyértelműen elismerik a magyar vezetőket, menedzsmentet és a dolgozókat Amerikában, ennek is köszönhető a bővítés.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azzal kezdte és fejezte be: Tatabánya mindig vonzó helynek számított a befektetők körében. A kormány ezt olyan módon is értékeli, hogy a Modern Városok Programja keretében összesen 91 milliárd forint szolgálja a fejlesztési tervek megvalósítását. A gazdaságban ma már új típusú versenyfutás van az országok és a vállalkozások között. Ennek során a legújabb technológia nem különlegesség, hanem alapfeltétel a sikerhez. Mindehhez hozzájárulnak a magyarországi alacsony adók, a rugalmas szabályozás, a felsőoktatás átalakítása. A magyar-amerikai gazdasági együttműködést szintén sikertörténetnek nevezte. Jelenleg a németek után az USA-val van a legtöbb kapcsolatunk, ez 1700 céget jelent, amelyek 100 000 embernek adnak munkát.

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere a 24 Óra kérdésére azt hangsúlyozta, hogy minden új munkahely fontos a megyeszékhelyen. Kiemelte, hogy a Sanmina stabilitást és hosszú távú biztonságot kínál már két évtizede, és a modern gépekhez szakképzett munkaerőt vár.

A 75 gyárban 45 ezren dolgoznak

A tájékoztatón az első sorban ült Dietmar Günther, a Sanmina cégcsoport alelnöke. Szijjártó Péter személyes tárgyalásokat is folytatott vele a tatabányai fejlesztések létjogosultságáról, amiben egyetértettek. A Sanmina jogelődje az SCI volt, 1962-ben, Huntsville-ben alapította öt német mérnök, űrkutatási feladatok ellátására. Később a cég elektronikai részegységek bérgyártására, összeszerelésére, berendezések készre szerelésére szakosodott.

A San José-i (USA, Kalifornia) központtal működő vállalatcsoportnak világszerte több mint 75 gyára, mintegy 45 ezer alkalmazottja van. Magas szintű szolgáltatást nyújtanak partnereik számára az automatizálás, elektronikai gyártás, számítástechnika, kommunikáció, hadi- és űrtechnika, valamint a gyógyászati és multimédia piacokon.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (balra), Dietmar Günther, a Sanmina cég Európai Elektronikai Divíziójának vezetõje (középen) és Hoffmann Károly, a Sanmina tatabányai üzemének ügyvezetõ igazgatója beszélget a Sanmina Kft. beruházásbejelentõ sajtótájékoztatója után; Forrás: MTI.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában