bűz határok nélkül

2017.07.21. 14:54

Idén is szenvednek a nyergesiek a Duna szlovák oldaláról érkező bűztől

Továbbra is megkeseríti a nyergesújfaluiak életét a bűz, melynek eredete a szlovák oldalon keresendő. A település jegyzője a mezőgazdasági miniszterhez fordult.

Fenyvesi Károly

Megkeseríti a nyergesiek életét a szlovák oldalról áradó bűz

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt év júliusában úgy tűnt, hogy néhány héten belül megszűnik a város lakóinak életét megkeserítő alkalmi bűz. Ez a remény azok után fogalmazódott meg, hogy lakossági bejelentések nyomán Mihelik Magdolna polgármester és Fekete Márton, a polgármesteri hivatal településfejlesztési osztályának vezetője oknyomozó útra indult.

Nyitányként átkeltek a Dunán, és a felvidéki Muzslára érkeztek. Az érdeklődő vendégeket Farkas Iván, a település polgármestere és helyettese fogadta. Az út Muzsláról Karva irányába folytatódott a Csenke-puszta egyik majorjához. Egykoron itt állattenyésztő telep működött.

A közút mellett magasodó két nagy tartály közelében hányingert keltően érezni lehetett az alkalmanként a Duna innenső partján, Nyergesújfalun terjengő bűzt. Mihelik Magdolna és Fekete Márton tudott beszélni a tartályokat bérbe adóval és a telep tulajdonosával is. Kiderült, hogy külföldiek által művelt környékbeli földeken használják – biotápszerként, gyomirtóként? – a mintegy száz kamionnyi, bevizsgált, tartályban tárolt anyagot, amely egy magyarországi szeszgyárból érkezett.

A tárolás legális, elszállítására az érintett céget nem lehetett kötelezni. Ígéret hangzott el arra, hogy a meglévő készletet még elterítik a termőföldeken, ezzel az anyaggal újra nem töltik fel a két tartályt. A tartálytulajdonos hölgy után a külföldi földtulajdonos is elállt a tartálybérleti szerződéstől – szóban.

A Nyergesújfalun érezhető bűzös levegőről egy másik jó hír is összeállt. Egy speciális vegyi azonosító jármű mérési adatait elemezve, a szakemberek jelezték, hogy nincs egészségkárosító hatása, nincs határérték-túllépés.

A város augusztusban testvér-települési megállapodást ír alá Muzslával, amelynek polgármestere, Farkas Iván megígérte, hogy utánajár a dolognak. Az önkormányzat a jogi utat is elkezdte. A polgármesteri hivatal jegyzője, Tóthné dr. Menczel Zsuzsanna levelet írt a határon átnyúló környezetszennyezésekben illetékes mezőgazdasági miniszternek, Fazekas Sándornak. A szomszédos Bajót polgármestere, Tóth Zoltán elmondta, náluk nem érezhető a nyergesiek által jelzett bűz. Ugyanezt hallottuk a másik közeli szomszéd, Lábatlan polgármesterétől, Dinnyés Istvántól is.

 További részletek a pénteki 24 Órában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában