Zsófia

2018.03.24. 06:30

Lányáról nevezte el díjnyertes borát a banai gazda

Banai borok is voltak a legjobb száz között. Sárközy Attila borász azt mondja, igyekszik fejlődni és minden apró részletre odafigyelni.

Nagy T.

Általában együtt dolgozik a szőlőben a banai Sárközy-család

Fotó: N. T.

A banai Sárközy Attila irsai olivér és lánya után Zsófia névre keresztelt zweigelt rozé bora is helyet kapott a legutóbbi tatai Tavaszi Kvaterka borkóstoló bemutatón. A rendezvényt az Esterházy Pezsgőgyárban tartották, ahol a Neszmélyi Borvidék legjobb száz borát sorakoztatták fel a borászok.

Általában együtt dolgozik a szőlőben a banai Sárközy-család
Fotós: N. T.

Korábban szakmai zsűri értékelte a több száz beérkezett bort, melyek közül a száz legkülönlegesebb került a bemutatóra. Ami igazán nagy elismerés volt a banai Mazsó Pincészetnek, hogy olyan neves borászatok közé kerültek be borai, mint a neszmélyi Hilltop, vagy éppen a Szöllősi Pincészet.

A banai borász nagyszülei foglalkoztak korábban szőlővel, így gyerekkorából rengeteg szüreti és szőlőtermesztéssel kapcsolatos emléke van, emellett mivel érdekelték a jó borok, hat éve úgy határozott családjával, hogy saját borászatot indítanak. Másfél hektáron gazdálkodnak, de folyamatosan bővítik a területet és új szőlőtőkét is ültetnek, valamint a borászathoz szükséges berendezéseket is folyamatosan fejlesztik.

– Jelenleg fajtánként 4-500 palack bort tudunk előállítani, de évről évre bővülünk, így 2019-ben fajtánként már ezer palackot tervezünk, ami hatezer üveg bort jelent – mondta Sárközy Attila. A fehérborokat reduktívan készítik, melynek célja az elsődleges gyümölcsaromák és a frissesség megőrzése. Lényege a levegőtől elzártan, irányított, hűtött körülmények között történő erjesztés. A vörösborokat hagyományos úton készítik.

– Szeretem a jó borokat és igyekszem minden apró részletre odafigyelni, hogy a sajátom valóban minőségi legyen. Jelenleg borászati iskolába járok, hiszen rengeteget kell még fejlődnöm, de szerencsére az ismerős borászatoktól is sok szakmai segítséget kapok – emelte ki Sárközy Attila. Hozzátette: a család általában együtt jár a szőlőbe, ahol jelenleg a metszést végzik.

Korábban a település határában több mint száz hektár szőlő volt ültetve, amely mára alig éri el a tíz hektárt. Emellett hagyománya volt a szüreti felvonulásnak is, de az is alábbhagyott, azonban idén szeretnék a polgármesterrel közösen újjáéleszteni a népi hagyományt.

Címkék#Bana#bőr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában