Felszín alatti források

2024.05.20. 15:25

Megállítják a házak vizesedését Tatán

A visszatérő források több utcában is problémát okoznak. A vizesedés sok épület falán hagyott már nyomott. Ennek most vége lehet.

Goletz-DeáK Viktória

Több olyan utca is van a vizek városában, ahol sajnos már a házak falai is vizesek. Ilyenek többek között a Május 1. út és az Új út közötti Thury György utcai társasházak is. A tervek szerint most megoldódhat a lakók gondja. Egy beruházásnak köszönhetően megszűnhet az épületek vizesedése. 

A visszatérő források több utcában is problémát okoznak. A vizesedés sok épület falán hagyott már nyomott. Ennek most vége lehet.  Tata Új út
Tatán az Új úti sorházaknál is gondot jelent az épületek vizesedése
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Michl József, Tata polgármestere közösségi oldalán osztotta meg azt a videót, amiben a környék új képviselőjelöltjével, Klement Diánával beszélnek a felmerült problémákról. Azt ígérték, hogy hamarosan elkezdődhetnek azok a munkálatok, amik megállítják az épületek vizesedését. 

Megszűnik a vizesedés

– Különösen érintett a Thury György utca 3-as, számú ház, a Május 1. út 43-45-ös számú tömb, illetve az Új úton lévő sorházak. Örömmel mondhatom el, hogy a tervek már készülnek és a beruházáshoz szükséges pénz is rendelkezésre áll. Így biztosan állíthatom, hogy ez a probléma is rendeződni fog a környéken a közeljövőben – magyarázta Klement Diána. Hozzátette, hogy a munkálatokat hamarosan elkezdik először a Május 1 úton, majd folytatódhat a többi épületnek a vízelvezetése is. 

Mint arról korábban a Kemma.hu is beszámolt, a feltörő források problémája már évek óta terítéken van. Michl József, Tata polgármestere korábban azt mondta, hogy nagyon régi adósságuk a Május 1. út 43-45-nek a forrásvíz kivezetése a házak alól. 

– Megérkeztek a tervek. Négy kutat fogunk fúrni az épület sarkaihoz közel, amit drénnel összekötve és kellő mélységben elvezetve egy teljes vezeték készül itt a Kazincbarcikai úttal párhuzamosan, a Május 1. úti tömbök között, majd kötjük be ezt a rendszert a az Új úton a csapadékvíz elvezetőbe – mondta a polgármester. Hozzátette: ezzel a megoldással végre le tudják olyan szintre szívni a forrásvizet, hogy nem megszüntetik, hanem leszívják olyan alacsonyra, hogy a házakban nem lesz végre víz a pinceszinten és nem fogja zavarni az ott lakókat. 

A Kemma.hu még 2020 decemberében írt arról, hogy feltört a forrásvíz Tatán, a Kazincbarcikai utcai játszótérnél. Még 2020 tavaszán a város önkormányzata megbízást adott a város vízföldtani helyzetének felülvizsgálatára, a jelentősen megemelkedett és mára már stabilizálódott karsztvíz által veszélyeztetett városrészek lehatárolására, valamint az esetlegesen szükséges beavatkozások meghatározására. Egy viszonylag vízveszélyesnek minősített területen, a vízfakadásokkal érintett Május 1. út 43-45. számú épületekkel szemközti parkban indult el az egyik feltáró fúrás, ahol várható volt a víz feltörése. 

Az Új úton is hamarosan megkezdődhet a visszatérő felszín alatti vizek rendezése!

Közzétette: Michl József – 2024. május 17., péntek

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában