vizek városa

2020.12.13. 18:59

Feltört a forrásvíz az egyik tatai játszótéren (képek)

Több helyen is feltört a víz Tatán. A szakember elmagyarázta, mi történt, és hogyan orvosolják a problémát.

Kemma.hu

Forrás: tata.hu

A tata.hu arról tájékoztatta a város lakóit, hogy a Kazincbarcikai utcai játszótéren feltört a forrásvíz. Arról is beszámolnak, hogy a város önkormányzata tavasszal megbízást adott a város vízföldtani helyzetének felülvizsgálatára, a jelentősen megemelkedett és mára már stabilizálódott karsztvíz által veszélyeztetett városrészek lehatárolására, valamint az esetlegesen szükséges beavatkozások meghatározására.

Dankó Zsolt a Geoszféra Kft. ügyvezetője a témával kapcsolatban elmondta, hogy a vizsgálat keretében az adatok összegyűjtése és feldolgozása mellett húsz helyen talajmechanikai fúrások és vízszintmegfigyelő kutak mélyítése történik. Ezen fúrások éppen azokba a pontokba lettek telepítve, ahol a földtani információ hiányos vagy bizonytalan, ugyanakkor a vízveszély mértéke az átlagosnál nagyobbnak feltételezhető. A fúrások, kutak többsége az elmúlt hónapban probléma nélkül lemélyítésre kerül – írja az oldal.

Egy viszonylag vízveszélyesnek minősített területen, a vízfakadásokkal érintett Május 1. út 43-45. számú. épületekkel szemközti parkban egy héttel ezelőtt indult el az egyik feltáró fúrás, ahol várható volt a víz feltörése. Éppen ezért 8 méter mélységig egy acél vezércsőt építettek be, amit elcementáltak.

A sikeres nyomáspróba után december 10-én, csütörtökön folytatták a fúrást, ami igazolta a feltételezett földtani zavart, és kis mélységben elérte az úgynevezett dachsteini mészkövet, mely a karsztvíz tároló kőzete. Ennek megfúrása azonnal vízfakasztással is járt. A becementált vezércsőben 50-100 liter/perc vízhozamú vízfakadás jelentkezett, melynek nyomása feltehetőleg 1,0-1,1 bar. Rövid időn belül a csőben a vízfakadás megszűnt és a víz a becementált cső mintegy 1,5 méteres környezetében 10-15 pontban fakadt meg. Feltételezések szerint a csősaru szintje alatt ért el a fúrás egy olyan törésvonalat, melynek közvetlen kapcsolata volt a felszínnel – tolmácsolta a szakember magyarázatát az oldal.

A feltört víz fogadása először szivattyúval történt, majd másnap egy vízlevezető árok lett kiépítve a közeli csapadékvíz csatornáig, hogy a víz gravitációsan, „szabad lábon” juthasson a vízelvezető rendszerbe.

Speciális módszer

A kivitelező cég a lyuktalpi visszacementálás helyett azt az alternatívát választotta, hogy a víz elzárása lehetőleg úgy történjen, hogy egyúttal a felszínig nyúló vízjáratok is elinjektálásra kerüljenek. Erre a célra egy speciális, gyorsan kötő, gélesedő fúrási iszapjavító anyagot használtak. A furatba benyomott anyag a lyuktalpat elérve bekerült a vízáramba és a vízvezető járatokban a vízzel együtt kezdett felfelé áramlani. Feláramlás közben az anyag telítette a vízjáratokat, miközben megindult a kötés is.

A gyakorlat úgy tűnik, igazolta az előzetes várakozást és a vízfakadások zöme megszűnt, minimális szivárgások maradtak a cső környezetében. Pillanatnyilag várakozunk a kötésre, újabb beavatkozás csak akkor történik, ha a benyomott zagy stabilizálódik. Ekkor, várhatóan a jövő hét első napjaiban születik döntés a még szükséges további intézkedésekről – írják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában