Sebességmérés

2024.04.23. 13:55

Több száz gyorshajtót szűrtek ki a 24 órás sebességellenőrzési akció során

Szép számmal találkozhatunk az ország útjain szabályokat megszegő, „siető” sofőrökkel, melyre a legutóbbi országos sebességellenőrzések is számos példával szolgálnak. Vármegyénkben a 24 órás Speedmarathon akció keretében több mint 600 sebességtúllépést regisztráltak.

Walczer Patrik

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának tájékoztatása szerint az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) kezdeményezéséhez idén is csatlakozott a rendőrség, melynek keretében április 19-én reggel 6 órától másnap reggel 6 óráig országszerte sebességellenőrzéseket tartottak.

Szép számmal találkozhatunk az ország útjain szabályokat megszegő, „siető” sofőrökkel, melyre a legutóbbi országos sebességellenőrzések is számos példával szolgálnak. Vármegyénkben a 24 órás Speedmarathon akció keretében több mint 600 sebességtúllépést regisztráltak.
Dömösön is volt sebességellenőrzés, de a járművezetők okmányait is ellenőrizték
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

Az előzetes felhívásnak megfelelően a lakosság élt a lehetőséggel, akik számos javaslatot tettek azzal kapcsolatban, hogy a Speedmarathon során hol lenne érdemes méréseket végezni. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata hozzátette: a helyi adottságokat, valamint a közlekedésrendészeti elemzőmunka eredményeit figyelembe véve jelölték ki végül, hogy a 24 órás akció ideje alatt hol zajlanak majd a sebességellenőrzések.

Országos viszonylatban összesen 837 rendőr vett részt a mérésekben, 1395 helyszínen 546 443 járművet ellenőriztek. Közülük 7913 gépkocsi lépte túl a megengedett legnagyobb sebességet. A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén összesen 655 esetben észleltek sebességtúllépést.

Vármegyeszerte zajlott sebességellenőrzés

Az akció napján Dömösön, a 11-es út mentén is zajlott sebességellenőrzés. A helyszínen Bata Erik főhadnagy, az Esztergomi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának kiemelt főelőadója a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az éves tervnek megfelelően bizonyos időközönként zajlanak fokozott sebességellenőrzések az ország különböző pontjain. A rendőrök természetesen más szabályszegésekre is figyelnek, így például elemzik a vezető baleseti okokhoz köthető szabálytalanságokat vagy magatartási formákat, ennek megfelelően például a biztonsági öv használatát is ellenőrzik.

Bata Erik az akció kapcsán hozzátette: az Európai Unió közlekedéspolitikának egyik kiemelt célja, hogy 2050-re senki se veszítse életét az európai utakon. Ennek érdekében folyamatosan végez a rendőrség európai szinten fokozott ellenőrzéseket, mely a sebesség mellett a pihenőidő betartására és a passzív biztonsági eszközök használatára is kitér. Egyébként a tapasztalatok szerint a gépjárművezetők a Speedmarathon mérési helyszíneinek bejelentésekor jobban odafigyelnek arra, hogy a megengedett sebességnek megfelelően közlekedjenek.

Több gyorshajtást rögzítettek idén
Az ORFK Kommunikációs Szolgálata az idei 24 órás sebességellenőrző akció eredményei kapcsán azt is közölte, hogy a 2024-ben regisztrált mintegy nyolcezer sebességtúllépés nagyságrendileg kétezerrel több a tavalyi évi eredményekhez képest. Egyébként a ROADPOL éves ellenőrzési terve alapján tartott a rendőrség országos akciót április 15-21. között. Ebben az egyhetes időszakban az ország közútjain, a Speedmarathon napján tartott akció kivételével a sebességre vonatkozó szabályok megsértése miatt 15 988 esetben intézkedtek a rendőrök. Hozzátették: a gyorshajtás a közlekedési balesetek egyik legfőbb oka. A rendőrség éppen ezért azt kéri a járművezetőktől, hogy az év valamennyi napján tartsák be a szabályokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában