Információ

2024.04.12. 18:06

Fűtés Komáromban: kezdődik a pótfűtési időszak, karbantartási munkák is lesznek nyáron

Komáromban is április 15-ig fűtenek, de még egy hónapig tart a pótfűtési időszak. A nyári időszakra karbantartási munkákat terveznek.

Körtvélyfáy Dina

A Komáromi Távhőszolgáltató Kft. arról tájékoztatott bennünket, április 15-e után pótfűtési időszak következik május 15-ig. Az önkormányzati rendeletnek megfelelően, ha négy egymást követő napon 15 °C alatti napi átlaghőmérséklet vagy egy napon 12 °C alatti napi átlaghőmérséklet, akkor a szolgáltató másnap 8 órától bekapcsolja a fűtést.

Április 15-én kezdődik a pótfűtési időszak Komáromban is
Április 15-én kezdődik a pótfűtési időszak Komáromban is
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

A pótfűtési időszakban amennyiben három egymást követő napon a napi átlaghőmérséklet 15 °C fölé emelkedik – amennyiben a felek másként nem állapodnak meg a távhőszolgáltató a fűtési szolgáltatást leállítja. A társasház önállóan is kérhet a pótfűtési időszakban távfűtési szolgáltatást. Ezt a lakóközösség meghatalmazott képviselőjének írásban kell benyújtania a szolgáltató felé.

A pótfűtési időszak után indulhat a karbantartás

Nyáron a további biztonságos működéshez szükséges karbantartási munkákat végzi el a szolgáltató. Ezek közé tartozik a vezetékhálózat ellenőrzése, meghibásodások javítása. Hőközpontokban az elöregedett energiapazarló berendezések cseréje, a szivattyúk, motorosszelepek cseréje, villamos berendezések felülvizsgálata.

Az idei évben egy teherautót és egy földmunkagépet vásároltak, a saját rendszerükön történő munkavégzés megkönnyítése céljából, de ezáltal külső megrendeléseket is tudnak teljesíteni, ami többletbevételt eredményezhet.

Írtak arról is, hogyan érintette a fogyasztókat az energiaárak emelkedése. A 2022 – es magas energiaárakhoz képest lényeges csökkenés következett be, ami még mindig magas a korábbi időszakhoz képest. A magasabb ár a KKI (Külön Kezelt Intézmény) illetve az egyéb fogyasztókat érinti. Az ő esetükben érzékeltek a díjemelésből fakadó fizetési nehézségeket. Ez jellemzően a 2022-es év negyedik negyedévére vonatkozott. A 2023-as év elejétől már csökkent az energia ára, de még mindig magas. 2023 októberétől az energia árában további csökkenés volt tapasztalható. Így rendeződtek az elmaradások és többségében határidőre megtörténik a számlák kiegyenlítése.

Lakossági fogyasztóik a rezsicsökkentésnek köszönhetően változatlan díjon (hatósági ár) juthatnak hozzá a hőszolgáltatáshoz. Ez a piaci árhoz viszonyítottan nagyon kedvező díj, ami azt mutatja, hogy a távhős lakossági fogyasztók viszonylag olcsón jutnak fűtés és melegvíz ellátáshoz.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában