Fejlődik a város

2024.04.04. 15:31

Több évtizedes probléma oldódhat meg Tatán

Újabb sikeres pályázat előkészítése zajlik Tatán. Csaknem 1,4 milliárd forintból oldhatják meg a csapadékvíz és a felszín alatti források problémáját. Sőt, még egy zsúfolt parkoló felújítása is belefért a pályázatba.

Goletz-DeáK Viktória

Összesen mintegy 1,4 milliárd forintot kap Tata TOP PLUSZ pályázati forrásokból a csapadékvíz elvezetők fejlesztésére. A márciusi testületi ülésen is szóba került az uniós pályázat. Michl József polgármester elmondta, hogy a tervezők készítik az engedélyezési és kiviteli terveket, ha ezek megvannak, megkezdhető az engedélyezési eljárás. A nem engedélyköteles kiviteli tervekhez megkezdődött a közbeszerzési eljárás előkészítése.
Hozzátette: Tata város Integrált Települési Vízgazdálkodási Tervének elkészítése folyamatban van. Február 22-én a tanulmány készítőivel egyeztetést tartottak, ahol véleményezték a vízgazdálkodási terveket is. A pályázatoknak köszönhetően egy forgalmas parkoló is megújulhat.

Közel 1,4 milliárd forintból oldhatják meg a csapadékvíz és a felszín alatti források problémáját. Sőt még egy zsúfolt parkoló felújítása is belefért a pályázatba.
A Szent Kereszt Katolikus Templom mögötti parkoló is megújulhat a pályázat segítségével  
Fotó: G.D.V. / Forrás: 24 Óra

A pályázat része többek között érinti a Május 1. út 43-45-ös tömböket is, amiről korábban már a Kemma.hu is beszámolt

A parkoló felújítása is belefért

– Már több mint tíz éve, hogy visszatértek a felszín alatti források. Ezek a házak pedig szenvednek emiatt. Most sikerült pénzt szerezni, hogy a környezetében le tudjuk süllyeszteni a vízszintet és el tudjuk vezetni. De ezt a feladatot azzal is kiegészítjük, hogy a környékben keletkező csapadékvizet ebbe a csatornába is be tudjuk kötni. Hasonló fejlesztés a Mária utca környékén, Agostyánban, a posta utcájában, de a Kazincbarcikai és az Új úton is lesz – sorolta a várható beruházásokat a polgármester, aki szerint a legnagyobb ilyen feladat a II. János Pál pápa téren lesz. A városvezető a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a csapadékvíz-elvezetők fejlesztésére kiírt pályázatba sikerült belevenni a Szent Kereszt Katolikus Templom mögött található, murvás parkoló felújítását is. 

– A parkolót ennek a pályázatnak a segítségével tudjuk megépíteni. Egy olyan speciális anyaggal, ami azt jelenti, hogy tulajdonképpen egy fix alapja lesz a parkolónak, de mégis elszívja a vizet. Ezt esőkertekkel kiegészítve, amennyi vizet csak lehet, a helyszínen ott tartva fogjuk megoldani a nagy mennyiségű csapadéknak a gondját. Csak a többletvizet fogjuk mindenhonnan elvezetni, amennyi vizet csak lehet, megtartunk az adott területen – tette hozzá Michl József.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában