Kemma.hu podcast

2024.04.05. 15:09

Nem sikerül lefogyni? Mondjuk, miért! - PODCAST

Négy különböző hormontípusú ember van. Nem is gondolnánk, hogy ez milyen nagy hatással van a szervezetünkre. A hormontípusok és a hízás kapcsolatát elemeztük.

Wágner Zsanett

Nők milliói szenvedhetnek attól, hogy bármit megtesznek, ám a diéta és az edzés ellenére sem tudnak lefogyni. A négy hormontípus és a hízás kapcsolatáról volt szó a Kemma-podcast legutóbbi adásában.

A hormontípus is befolyásolja a hízást
Hormontípus és hízás kapcsolatáról mesélt Balpataki Laura természetgyógyász
Fotó: Wágner Zsanett

Biztosan sok nővel előfordult már, hogy mindent megtett a fogyás érdekében, de nem jutott dűlőre. Talán rossz módszert választott, nem tudva, hogy nem ez a neki való, mivel más hormontípusba tartozik. Balpataki Laura természetgyógyász és felsőfokú gyógynövénytechnológus volt segítségünkre, aki elsősorban a hormontípusokról, majd azok jellemzőiről beszélt.

  • Van például az Agyalapi mirigy típus. Ide tartoznak az intellektuális, sokat, és talán elvontan gondolkodó típusok. Ők a reggeli órákban igazán aktívak, továbbá jellemző rájuk, hogy a kötőszövetek meglehetősen puhák, gyengék. Arányosan, babahájszerűen híznak szinte bármelyik testrészre, hamar felmennek rájuk a plusz kilók, még az arcukra is. Jellemzően imádják a tejtermékeket, pedig ez a legnagyobb ellenségük.
  • Ha a mellékvese a domináns hormontermelő, akkor bizonyára vezető alkat vagy, precíz, összeszedett gondolkodással. Inkább délután-este vagy aktív, a testfelépítésed erőteljes, a vállad és a hátad szélesebb és tömörebbek az izmaid. A hízás a felsőtestedre összpontosul. A gyengéid a kedvenceid: a vörös húsok.
  • Kreatív típus és az energiaszintje a nap folyamán hullámzó a Pajzsmirigy típusúaknál. Jellemző rájuk még a vékony és kecses csontozat, az egyenes derék, az arcuk, a kezük és a bokájuk kevésbé hízik. Ez a típus kifejezetten „körbe” hízik: hasra úszógumi-szerűen, csípőre és fenékre. Viszont nagyobb túlsúly mellett is kecses marad a mozgása. Szereti a sütiket és édességeket, neki fontos a rendszer az étkezésében is. Ez a legfontosabb, ha fogyni szeretne.
  • Amennyiben tanító-gondoskodó, érzékenyebb típusról van szó, akkor az a Petefészek-típus. Ők reggel és az esti órákban kifejezetten energikusak, alkatuk nőies, a csípőjük erőteljes, a válluk keskenyebb, a hasuk pedig kifejezetten lapos. Hízás esetén combra, csípőre, fenékre, „körte formában” jönnek fel a plusz kilók. Ők a Gina Lollobrigida alkatok. Gyengéik a csípős fűszerek és a narancsbőr. Hidegen sajtolt olajokkal, olívaolajjal és Ligetszépe olajjal javítható az anyagcseréjük működése, a grapefruit pedig tisztítja a májukat.

Hormontípus volt a téma, jótékonyság lesz

Balpataki Laura már többször volt stúdiónk vendége, akkor is az egészség volt a beszélgetés fókuszában. Egyebek mellett a tavaszi fáradtságról is beszélt: minden kellemetlen tünete ellenére ez nem betegség, hanem a szervezet normális reakciója, amikor is a téli üzemmódról tavaszira vált át. A tatabányai természetgyógyász több jótékony akciót is szervezett már. Legközelebb, május 25-én szervez előadássorozatot, A változás napja címmel. A bevételeket pedig egy többgyermekes édesanyának ajánlja fel.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában