Figyelmeztetés

2024.04.05. 07:03

Madárinfluenza miatt tettek ki táblákat Tatán

Madárinfluenzára figyelmeztet több tábla is Tatán. Utánajártunk, hogy van-e oka aggódni a helyieknek a madárinfluenza miatt.

Kemma.hu

Több Tatára vezető úton is tábla jelzi, hogy az autós madárinfluenza miatt megfigyelt területre érkezett. A Kemma.hu munkatársa az Újhegyi városrészen, az Agostyáni úton találkozott egy ilyen táblával. Dr. Horváth József, Tata jegyzője a kérdésünkre elmondta, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) hozta a határozatot és kötelezte a Magyar Közút Zrt.-t a táblák kihelyezésére a város bevezető útjain még november elején. Január 19-én szüntette meg a NÉBIH a karantént és jelezte a közút felé, hogy vegyék le azokat. Azonban láthatóan ez nem történt meg. A Kemma.hu jelzésére most a város is kérte a céget, hogy távolítsák el a táblákat, mert felesleges pánikot keltenek velük.

Madárinfluenza figyelmeztet több tábla is Tatán. Utána jártunk, hogy van-e oka aggódni a helyieknek a madárinfluenza miatt.
Város határaiba helyeztek ki figyelmeztető táblákat a madárinfluenza miatt
Fotó: G.D.V. / Forrás: 24 Óra

A jegyzőtől azt is megtudtuk, hogy semmi aggodalomra nincs ok. A várost nem érintette a madárinfluenza. 

A madárinfluenza védelmi övezetébe esett Tata

– Az egyik közeli, szomszédos településen volt madárinfluenza. Tata pedig beleesett abba a védőövezetbe, amit megfigyeltek az eset kapcsán. Azonban a városban nem mutatták ki a betegséget – magyarázta dr. Horváth József. Mint arról korábban beszámoltunk, a Komárom-Esztergom vármegyei Mocsa településen található, mintegy 51 ezer 400 példányt számláló hízópulyka telepen az állattartó megemelkedett elhullást észlelt. A Nébih laboratóriuma a H5N1 vírus altípusát mutatta ki az elhullott állatokból. Azonban januárban a megfigyelési/felügyeleti körzetet pedig megszüntették. Szőnyben pedig éppen a madárinfluenza miatt maradt el a Galamb és díszbaromfi-kiállítás. 

Az Új Szó beszámolója szerint a Komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelet (RVPS) február 2–án egy újabb, madárinfluenza vírus által elpusztult hattyútetem megtalálásáról informálta a komáromi Városi Hivatalt. Az egyed a csallóközaranyosi kanálisnál múlt ki. Egyébként az országos főállatorvos határozata Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét is érintette. Ezeken a területeken valamennyi kereskedelmi célból tartott baromfiállományt zárt épületben kellett tartani, amennyiben az állatok kifutója felülről és oldalról nem volt védett megfelelő erősségű madárhálóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában