Településfásítási Program

2024.04.11. 18:15

Faültetésben segédkeztek a bakonyszombathelyi gyerekek

Újabb facsemetékkel gazdagodott Bakonyszombathely. A faültetésben a helyi csemeték is segítettek.

Kemma.hu

Csütörtökön délután megtelt a bakonyszombathelyi Kastélypark előtti terület. A Vértes Erdő Zrt. munkatársainak szakmai tudásával és a helyi Benedek Elek Általános Iskola tanulói segítségével ismét fákat ültettek az országfásítási pályázati program keretében. A faültetés a gyerekek számára is egy meghatározó élmény volt.

Faültetés: facsemetéket ültettek a csemeték
Faültetés: facsemetéket ültettek a csemeték
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra


– Településünk 2022-ben és most, 2024-ben is sikeresen pályázott az országos Településfásítási Programban. Az első alkalommal húsz darab fát ültettünk, ezúttal pedig tizenöt darabot fogunk – kezdte Géringer Istvánné, Bakonyszombathely polgármestere, aki hozzátette:
–Lakhelyünk legnagyobb értéke a Kastélypark és annak környéke, de ezenkívül nagy területű parkosított közterek színesítik környezetünket. Karbantartásuk folyamatos, amelyet közösségi munkával is igyekszünk megoldani. Parkjaink nemcsak az itt élőknek, de az ide látogatóknak is lehetőséget biztosítanak a pihenésre és a feltöltődésre.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy egyre több település érdeklődik a Településfásítási Program iránt.
– Ebben a támogatási rendszerben az önkormányzatok facsemetéket tudnak vásárolni és azokkal tudják gazdagítani a település zöldfelületeit.
Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára ünnepélyes beszédében kiemelte a pályázati program sikerességét, valamint a társadalmi összefogást.
– A három ütem alatt negyvenhatezer fát ültettünk el ezernégyszáznyolcvanhat településen, és sok helyen ezek már gyökeret vertek, és elindultak a fejlődés útján.

Faültetés a Településfásítási Programban

Az agrártárca 2020-ban az Országfásítási Program részeként hirdette meg a Településfásítási Programot. Dr. Feldman Zsolt rávilágított arra is, hogy nagyon fontos a következő generációk számára példát mutató aktivitás, amely ilyenkor tapasztalható.
– Bízom benne, hogy ez a tizenöt fa, amelyet most elültetünk, valóban nemcsak a jelen szebbé tételéhez, hanem egy kicsit előremutatóan is fog valamennyiünk számára hatni, és segítséget nyújtani egy élhetőbb településért.
Az ország fával borított területének növelése továbbra is az agrártárca kiemelt célkitűzései közé tartozik. Hozzátette, hogy az alapvető cél, amelyet kitűztek: 

Egy zöldebb és élhetőbb vidéki Magyarországot!

Idén is folytatódik a program

Dr. Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy a Településfásítási Program eredményessége miatt 2024-ben is folytatják a pályázatok kiírását. A negyedik ütemben ismét a tízezer fő lélekszámúnál kisebb, hazai települések igényelhetnek fákat. Tízezer darab sorfa áll rendelkezésére, amelyből négyezer darabot az idei, tavaszi, hatezer darabot pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki. Az eddigi három ütemhez a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága kétmilliárd forint támogatást biztosított. Ennek köszönhetően az Országfásítási Program a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában