Eskütétel

2024.04.19. 19:55

Eskütétel és közelharc a tatai dandár nyílt napján + videó

Több százan voltak kíváncsiak a tatai dandár idei nyílt napjára. A megnyitó ünnepségen elismeréseket és kitüntetéseket is átadtak a dandár katonáinak.

Goletz-DeáK Viktória

Több mint ezren voltak kíváncsiak április 19-én pénteken, a honvédségi nyílt napra a tatai dandár laktanyájában, amit az MH Klapka György 1. Páncélosdandár alakulat napja alkalmából rendeztek. Már a dandársorakozóra is sok érdeklődő, család érkezett, ugyanis az ünnepségen a február közepén felszerelt újonc tüzérek is esküt tettek. 

Több százan voltak kíváncsiak a tatai dandár idei nyílt napjára. A megnyitó ünnepségen elismeréseket és kitüntetéseket is átadtak.
A tatai dandár nyílt napjára sok család ment el megnézni az újonc tüzérek eskütételét is
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Reggel a csapatzászló és az elöljárók fogadása után több száz katona énekelte el a Himnuszt. Majd Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének koordinációs helyettese mondott beszédet. Kiemelte, hogy nagy öröm számára tüzér tábornokként megélni, hogy a Magyar Honvédségben egy olyan képesség épül vissza, amiről évtizedekig csak álmodtak. 

260 új tüzér a tatai dandárnál

– A csaknem 260 katonai esküre váró tüzéren végig tekintve a büszkeség tölt el. Közösen élhetjük meg a Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztály újjászületését – mondta a vezérőrnagy az alakulótéren felsorakozó újoncoknak. Kiemelte, hogy tízhetes kihívásokkal teli, embert próbáló alapkiképzésen vannak túl, ahol szembe néztek önmagukkal, kiléptek komfortzónájukból, megismerték a csapatmunkát. 

Több százan voltak kíváncsiak a tatai dandár idei nyílt napjára. A megnyitó ünnepségen elismeréseket és kitüntetéseket is átadtak.
A gyerekeket legjobban a harckocsik érdekelték. A régi T-72-es tanknak is nagy volt a sikere
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

– A katonák a leendő alegységük többi tagjaival együtt hajtották végre az alapkiképzést, így a következő lépésként induló szakalapozó képzésekre nem idegen katonákkal, hanem a korábbai bajtársaikkal együtt, már összekovácsolódott közösségként folytathatják a kiképzést. Bárhonnan is érkeztek, bármilyen célokkal, tervekkel és bárhogyan is folytatják katonai életútjukat, az egyenruha méltósága és az eskü szavai mindannyijukat kötelezi – tette hozzá Somogyi Zoltán. A beszédet követte az eskütétel, ahol több mint 250 újonc tüzér szavaitól visszhangzott a tér. ".... az életem árán is megvédem...Isten engem úgy segítsen!" 

Dr. Kutnyánszky Zsolt védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkár mondott beszédet.
– Az elmúlt években nem csak technikai fejlesztésre, szervezeti változásra, vonzó katonai életpályamodell kialakítására volt szükség, hanem a társadalom szemléletformálására is – szögezte le az államtitkár. 
Az ünnepséget elismerések és kitüntetések átadásával zárták. 

Tatai Dandár nyílt nap és tüzéravató
A katonák közelharc bemutatója is sokakat érdekelt a nyílt napon
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Sokan elmentek

A tatai dandár nyílt napja évről évre több mint ezer embert; gyerekeket és felnőtteket vonz a laktanyába. Idén még az ország távolabbi pontjáról is érkeztek érdeklődők, hogy megnézzék az újonc tüzérek eskütételét, vagy hogy beüljenek egy csúcstechnológiás Leopard 2A7 harckocsi vezetőülésébe, vagy megnézzék a PZH2000-es önjáró lövegeket közelről is. De volt közelharc bemutató és a különböző gépkarabélyokat, illetve rakétavetőket is kezébe vehették az érdeklődők. Közben a gyakorlótéren a nagyvasakkal tartottak dinamikus bemutatót. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában