Kemma.hu podcast

2024.03.11. 14:40

Tata: feltárták az egyedülálló zsidó temető titkait - PODCAST

Feltárták az egyedülálló tatai zsidó temető titkait. A „Legyen lelke Isten árnyékában”, A tatai zsidó temető története és 18-21. századi sírkövei címmel megjelent egy hétszáznál is több oldalas e-könyv. A kötet egyik szerkesztője és szerzője, dr. Simonik Péter sok különleges információt osztott meg a temetőről, ahol hazánk legrégebbi, eredeti helyén álló zsidó sírköve is található. Sugár Gabriella beszélgetett a helytörténésszel.

Kemma.hu

Sugár Gabriella beszélgetett dr. Simonik Péter helytörténésszel.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Dr. Simonik Péter helytörténeti kutató, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának egyetemi docense évek óta kutatja a ma Tatabányához tartozó községek, Alsó- és Felsőgalla, Bánhida, valamint Tatabánya zsidó lakosainak történetét. Egykor a tatai izraelita hitközséghez tartoztak. Felsőgallai temetőjüket 1929 körül nyitották, de azt megelőzően Tatán temetkeztek, sőt, sokan még később is. Dr. Simonik Péter helytörténészként szeretett volna többet megtudni a Tatán eltemetett családokról, s Kerti Katalin, a Goldberger Alapítvány kurátora pedig a vizek városának zsidó temetőjéről.

A kötet születését megalapozó kutatásba sikerült a téma hazai szakértőit is bevonni.

A stúdió vendége beszélt a legrégebbi sírkövek héber feliratairól, a különféle motívumokról. Szó esett arról is, hogy bármennyire is elmagyarosodott a közösség, mindig is ragaszkodtak ahhoz, hogy héber felírat is szerepeljen rajtuk. A modern sírkövek esetében is ez a felső részen elhelyezett „itt van elrejtve”, az alján pedig a „Legyen lelke bekötve az élet kötelékébe” formulákra utaló kettő- és ötbetűs rövidítéseket jelenti.

A most elkészített e-könyv kiindulópont lehet azok számára, akik érdeklődnek a tatai zsidóság története iránt. A kiegészítő adatbázisban az elhunytakra vonatkozó csaknem 150 ezer adat szerepel. A kötet Tata honlapjáról letölthető, s a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár online helytörténeti kiadványai között is fellelhető.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában