Szemétszedés

2024.03.29. 15:00

Több százan, közös erővel tisztították meg a Duna vármegyei szakaszát

A víz világnapja alkalmából immár harmadik alkalommal fogtak össze a Dunáért. A teljes vármegyei szakaszra kiterjedő szemétszedési akció sikeresnek bizonyult.

Walczer Patrik

Több száz önkéntes fogott össze idén is a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ) szervezésében hazánk legnagyobb folyójáért, a víz világnapjához fűződő szemétszedés keretében Pilismarót-Basaharctól egészen Komáromig akcióztak az önkéntesek. Az önkormányzatok mellett 11 iskola is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A víz világnapja alkalmából immár harmadik alkalommal fogtak össze a Dunáért. A teljes vármegyei szakaszra kiterjedő szemétszedési akció sikeresnek bizonyult.
Erős Gábor, Esztergom térségének országgyűlési képviselője (balra) idén is csatlakozott a szemétszedési akcióhoz.
Forrás: Facebook/Erős Gábor

Osvald Zsolt, a KEMHESZ ügyvezető igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy az idei évben a Duna menti települések iskoláiból 600 gyermek vett részt a szemétszedésben. A Magyar Kormánytisztviselői Kar területi elnökségének szervezésében összesen 90 kormányhivatali alkalmazott is kivette a részét a feladatokból, ők Esztergomban, Komáromban és a neszmélyi szakaszon tevékenykedtek. Megemlítette azt is, hogy Almásfüzitőn például az iskolások mellett óvodásokat is bevonták a szemétszedésbe.

Sikeres volt az idei szemétszedés

Erős Gábor országgyűlési képviselő minden évben kesztyűt húz, idén az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium diákjaival együtt az esztergomi teherkomp környezetében szedték a szemetet. A KEMHESZ kezelésében lévő szakaszon összesen 60 köbméter hulladék gyűlt össze. A szakaszok közül egyébként területileg a legtöbb szemét a Pilismarót-Basaharc és az esztergomi Sódergödör horgászhely között (20 köbméter), valamint a neszmélyi szakaszon (15 köbméter) volt.

Osvald Zsolt megjegyezte: remélik, hogy akciójukkal más szövetségek számára is jó példával szolgálhatnak, és bíznak abban, hogy a jövőben arra is lehetőség nyílik, hogy az összes Duna menti szövetséggel együtt, egy napon, országszerte több vármegyében is összegyűjtsék a folyó partján lévő hulladékot.

Egyébként az önkéntesek ellátását az esztergomi Vasas Horgász Egyesület és a Dunaszentmiklósi Rákóczi Vadásztársaság mellett több vállalkozás és üzlet is segítette. A támogatók nemcsak üdítőkkel és szendvicsekkel, hanem például kesztyűkkel és zsákokkal is hozzájárultak az akció sikeréhez, melyet a szervezők ezúton is köszönnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában