Honvédelem

2024.03.12. 18:25

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország a NATO elismert és megbecsült tagja

Magyarország huszonöt évvel ezelőtt, 1999. március 12-én vált az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) teljes jogú tagjává. A NATO fennállásának hetvenötödik évfordulójára is emlékeztek kedden délután a Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandárnál.

Szalai Nikolett

Először a szomódi lőtéren mutatták be azokat a képességeket és eszközöket, amelyeket a harccsoport magába foglal. A programban helyet kapott a Gripen JAS-39 vadászbombázó és H225M helikopterbemutató, harcjármű dinamikus és statikus bemutató és éleslövészet. A látványos eseményen a NATO tagállamainak képviselői is jelen voltak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is részt vett a NATO-napon
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is részt vett a NATO-napon
Fotó: Viszló Balázs / Forrás: 24 Óra

– Egy történelmi nap évfordulóját ünnepeljük ma. 1999-ben Magyarország csatlakozott az Észak-atlanti Szövetséghez, amely a világ legnagyobb és legsikeresebb védelmi szövetsége, amely maga is hetvenöt éves évfordulóját ünnepli ebben az esztendőben – emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, a tatai dandár felújított kupolaépületében tartott sajtótájékoztatón. A tárca vezetője hozzátette: 

– Az elmúlt huszonöt évben rengeteg minden történt, de egy dolgot, különösen az elmúlt két év eseményei alapján kijelenthetünk, az pedig az, hogy a NATO működik. A NATO egy olyan hiteles, elrettentő erőt jelent, amely az Észak-atlanti Szövetség bármely kihívóját az ellene való fellépéstől visszatartja, és ez rendkívül fontos számunkra. 

1999. március 12-én Magyarország új időszámításba kezdett a biztonság terén is.

A NATO elismeri hazánkat

– Magyarország a NATO elismert és megbecsült tagja, de ez azért van, mert mindent megteszünk, egységesen a nemzet és annak kormánya, hogy mind pénzügyi tekintetben, mind pedig a katonai képességeinket tekintve ne kivegyünk, hanem betegyünk minél többet a NATO-ba. Az elmúlt huszonöt év nagyrészt erről szól, hogy a magyar hadsereg átalakult. Lecseréltük és egy huszonegyedik századi, nagy részében digitális, NATO-kompatibilis eszközrendszerre váltottuk fel, valamint az egész haderőnk átalakult és a NATO sztenderdjeihez igazodik – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Hozzátette, hogy hazánk rendkívül aktív a nemzetközi együttműködések tekintetében is, missziós tevékenységünk igen komoly. A fejlesztéseket pedig továbbra is folytatjuk.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában