Konyha

2024.03.16. 13:53

3 tuti medvehagymás recept, amit imádni fogsz

Eljött a tavasz slágernövényének a szezonja. A medvehagyma már kelleti magát az erdőkben, a jó időben pedig egy túrával egykötve akár a következő hetek ebédjeit, nassolnivalóit is különlegessé tehetjük.

Kemma.hu

Érdemes mielőbb nekivágni, és medvehagyma-keresére indulni, ugyanis csak pár hétig lehet szedni a növényt. Arra is figyeljünk, hogy véletlenül se keverjük össze a gyöngyvirág leveleivel, utóbbi ugyanis mérgező. Tatabánya környékén is akadnak remek lelőhelyek, ahogy a vármegye több pontján. A szezonhoz igazodva válogattunk most a Mindmegette recept-gyűjteményéből, és hoztuk el három kedvencünket. Lássuk, mi minden készíthető medvehegyma hozzáadásával!

Medvehagyma receptek: itt a szezon, dobjuk fel vele az ételeinket is
Medvehagyma, ricotta és ravioli: egy ínycsiklandó recept a három közül
Forrás: Mindmegette

Villámgyors medvehagymapesto

Hozzávalók:

  • 2 csokor    medvehagyma    
  • 5 dkg parmezán    
  • 5 dkg fenyőmag    
  • 1 gerezd fokhagyma    
  • só    
  • bors    
  • 1, 5 dl olívaolaj

Medvehagymás túrós pogácsa

Elkészítés:

  • A medvehagyma leveleit megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, a parmezánt kockákra vágjuk.
  • Egy késes aprítóba tesszük a medvehagymát, a fenyőmagot, a parmezánt és a fokhagymát.
  • Enyhén sózzuk, borsozzuk, felöntjük olívaolajjal, majd az aprító segítségével 1-2 perc alatt darabos, krémes állagúvá aprítjuk.
  • Az elkészült pestót üvegbe rakjuk, és hűtőben tároljuk felhasználásig. Használhatjuk tésztákhoz, rakhatjuk sós süteményekbe, adhatjuk tojásos, burgonyás ételekhez, de friss kenyérre kenve is kitűnő.

Hozzávalók

  • 1 csokor medvehagyma    
  • fél evőkanál só    
  • 25 dkg liszt    
  • 25 dkg túró    
  • 25 dkg vaj    
  • 1 db tojás    

Elkészítés:

  • A medvehagymát finomra aprítjuk, majd összekeverjük az átszitált és sóval alaposan elkevert liszttel.
  • A kezünkkel hozzámorzsoljuk a túrót, majd hozzáreszeljük a hideg vajat.
  • Alaposan összedolgozzuk a kezünkkel vagy robotgéppel, és minimum 1 órára (vagy 1 éjszakára) a hűtőbe tesszük.
  • Lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk.
  • A tetejét késsel berácsozzuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  • A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőtálcára tesszük, majd megkenjük a felvert tojással.
  • 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. 

Medvehagyma adja meg a ricottás ravioli ízét

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt    
  • 5 tojás    
  • 5 tojássárgája    
  • 50 dkg ricotta    
  • 5 dkg sonka    
  • 3 gerezd fokhagyma    
  • 10 levél medvehagyma    
  • só    
  • bors    
  • olíva olaj    
  • 2 dkg parmezán sajt    

Elkészítés

  • Először elkészítjük a ravioli tészta töltelékét. Ehhez kikeverjük a ricotta túrót, majd miután vékony csíkokra vágtuk a medvehagymát, azt is hozzáadjuk és alaposan elkeverjük. Egy pici sóval nyugodtan ízesíthetjük, hiszen a ricotta eléggé semleges ízű.
  • A ravioli tésztához alaposan összegyúrjuk a liszttel az 5 darab egész, és 5 darab tojássárgáját, ezután vékonyra, hosszúkás formában kinyújtjuk. Lisztezett felületen erre a lapra helyezzük egy kanál segítségével a tölteléket, aztán egy újabb tésztalappal befedjük. Akár egy késsel, pizzavágóval, vagy egy pohárral egyforma darabokra osztjuk, a széleit pedig lenyomkodjuk egy villával. Forrásban lévő sós vízben a raviolikat addig főzzük, még fel nem jönnek a víz felszínére. 
  • Ha ezzel elkészültünk, egy serpenyőben felhevítjük az olajat, megpirítjuk rajta a sonkát a fokhagymával, teszünk bele egy kevés vajat, majd a főzővízből is löttyintünk hozzá egy keveset. Egyébként ehhez az alaphoz nyugodtan dobhatunk egy kevés medvehagymát is, majd a kifőtt raviolikat átforgatjuk benne néhány perc alatt. 
  • Forrón tálaljuk a sült sonkával és parmezánnal megszórva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában