2024.03.16. 13:53
3 tuti medvehagymás recept, amit imádni fogsz
Eljött a tavasz slágernövényének a szezonja. A medvehagyma már kelleti magát az erdőkben, a jó időben pedig egy túrával egykötve akár a következő hetek ebédjeit, nassolnivalóit is különlegessé tehetjük.
Érdemes mielőbb nekivágni, és medvehagyma-keresére indulni, ugyanis csak pár hétig lehet szedni a növényt. Arra is figyeljünk, hogy véletlenül se keverjük össze a gyöngyvirág leveleivel, utóbbi ugyanis mérgező. Tatabánya környékén is akadnak remek lelőhelyek, ahogy a vármegye több pontján. A szezonhoz igazodva válogattunk most a Mindmegette recept-gyűjteményéből, és hoztuk el három kedvencünket. Lássuk, mi minden készíthető medvehegyma hozzáadásával!
Villámgyors medvehagymapesto
Hozzávalók:
- 2 csokor medvehagyma
- 5 dkg parmezán
- 5 dkg fenyőmag
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1, 5 dl olívaolaj
Medvehagymás túrós pogácsa
Elkészítés:
- A medvehagyma leveleit megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, a parmezánt kockákra vágjuk.
- Egy késes aprítóba tesszük a medvehagymát, a fenyőmagot, a parmezánt és a fokhagymát.
- Enyhén sózzuk, borsozzuk, felöntjük olívaolajjal, majd az aprító segítségével 1-2 perc alatt darabos, krémes állagúvá aprítjuk.
- Az elkészült pestót üvegbe rakjuk, és hűtőben tároljuk felhasználásig. Használhatjuk tésztákhoz, rakhatjuk sós süteményekbe, adhatjuk tojásos, burgonyás ételekhez, de friss kenyérre kenve is kitűnő.
Hozzávalók
- 1 csokor medvehagyma
- fél evőkanál só
- 25 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 25 dkg vaj
- 1 db tojás
Elkészítés:
- A medvehagymát finomra aprítjuk, majd összekeverjük az átszitált és sóval alaposan elkevert liszttel.
- A kezünkkel hozzámorzsoljuk a túrót, majd hozzáreszeljük a hideg vajat.
- Alaposan összedolgozzuk a kezünkkel vagy robotgéppel, és minimum 1 órára (vagy 1 éjszakára) a hűtőbe tesszük.
- Lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk.
- A tetejét késsel berácsozzuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőtálcára tesszük, majd megkenjük a felvert tojással.
- 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Medvehagyma adja meg a ricottás ravioli ízét
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 5 tojás
- 5 tojássárgája
- 50 dkg ricotta
- 5 dkg sonka
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 levél medvehagyma
- só
- bors
- olíva olaj
- 2 dkg parmezán sajt
Elkészítés
- Először elkészítjük a ravioli tészta töltelékét. Ehhez kikeverjük a ricotta túrót, majd miután vékony csíkokra vágtuk a medvehagymát, azt is hozzáadjuk és alaposan elkeverjük. Egy pici sóval nyugodtan ízesíthetjük, hiszen a ricotta eléggé semleges ízű.
- A ravioli tésztához alaposan összegyúrjuk a liszttel az 5 darab egész, és 5 darab tojássárgáját, ezután vékonyra, hosszúkás formában kinyújtjuk. Lisztezett felületen erre a lapra helyezzük egy kanál segítségével a tölteléket, aztán egy újabb tésztalappal befedjük. Akár egy késsel, pizzavágóval, vagy egy pohárral egyforma darabokra osztjuk, a széleit pedig lenyomkodjuk egy villával. Forrásban lévő sós vízben a raviolikat addig főzzük, még fel nem jönnek a víz felszínére.
- Ha ezzel elkészültünk, egy serpenyőben felhevítjük az olajat, megpirítjuk rajta a sonkát a fokhagymával, teszünk bele egy kevés vajat, majd a főzővízből is löttyintünk hozzá egy keveset. Egyébként ehhez az alaphoz nyugodtan dobhatunk egy kevés medvehagymát is, majd a kifőtt raviolikat átforgatjuk benne néhány perc alatt.
- Forrón tálaljuk a sült sonkával és parmezánnal megszórva.