Siker

2024.03.07. 06:55

Magyar hagyományok, modern technológia – hatalmas siker Felcsúton

Fantasztikus sikert értek el a tatabányai KERI cukrász szaktechnikus tanulói. A felcsúti versenyen az idei téma a magyar hagyományok tiszteletével volt kapcsolatos.

Kemma.hu

Fotó: facebook/Tatabányai KERI

A felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola ismét meghirdette hasonló profilú középiskoláknak a gasztroversenyt és szakmai napot, amely évről évre egyre rangosabb. A középiskolás korú versenyzőktől magas szintű tudást várnak el, már csak azért is, mert iskoláikban ők a legjobbak. Szakács, cukrász és pincér felállásban indulhattak csapatok, mindhárom kategóriában kettő fővel. Idén is megadták a témát, miből készüljenek fel a versenyzők. Ezúttal a magyar hagyományok tiszteletére esett a választás, de a jövőbe tekintés, modern technológiák alkalmazása volt a cél.

A magyar hagyományok tisztelete volt a cukrász kategória témája
A magyar hagyományok tisztelete volt a cukrász kategória témája
Fotó: beküldött

A TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskolát Nagy Loretta Titánia és Pontos Kíra képviselte cukrász kategóriában, felkészítő tanáruk Takács Tünde volt.

Magyar hagyományok, de modern technológia alkalmazása

– Mi, a cukrászok azt találtuk ki, hogy egy régebbi országtortát turbózunk fel, francia stílusban. A szabolcsi almás máktortára esett a választás, ez 2012 országtortája. Ebből készült tizenhat darab tarte és egy mousse torta – árulta el lapunknak Takács Tünde, aki hozzátette:

– A tortában és a tarte-okban is tonkás almabetét volt, azon pedig intenzív vanília mousse, a tetejére pedig fehércsoki ganache került, egy kis mousse-szal lazítva. A torta mákos felvertből készült, a minitortácskák pedig mákos linzertésztából.

Olyan jól sikerült a versenyfeladat, hogy a 11. osztályos cukrász szaktechnikus tanulók finomságai a harmadik helyen végeztek. Ráadásul még egy elismeréssel térhettek haza Felcsútról.

Magyar Cukrász Ipartestületi különdíjat is kaptak. A zsűrinek nagyon tetszett a gyümölcsbetét a sütikben, és kiemelték a precíz díszítést, a fegyelmezett munkát – emelte ki.

– Nagyon büszke vagyok rájuk! Négy óra alatt kellett elkészíteniük a sütiket. Harcoltak az idővel, elemekkel, ismeretlen tereppel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában