Hagyomány

2024.03.19. 18:12

Kiderült, ki lesz Oroszlány díszpolgára

Ünnepi testületi ülés kezdődik március 20-án 17 órakor a polgármesteri hivatal tanácstermében. A hetven éves város jubileumi ünnepségén több fontos városi kitüntetés talál gazdára.

Wágner Zsanett

Oroszlány, a 70 éves város jubileumi éve kapcsán két alkalommal adnak át elismerést, több rangos városi kitüntetés talál gazdára. Először március 20-án, a második alkalommal pedig augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén. 

Kitüntetés és rangos városi elismerés jár Oroszlányban
Kitüntetés jár a 70 éves Oroszlányban éveken át lelkiismeretesen dolgozóknak, valamint a város érdekeit szem előtt tartóknak
Forrás: Beküldött

A szerdai ünnepi testületi ülés a díjak miatt is fontos: egy díszpolgári cím, kettő Oroszlányért vésetű aranygyűrű és három kitüntető díszoklevél talál gazdára.

Dr. Mátics István lesz Oroszlány díszpolgára, aki a szakrendelő volt főorvos igazgatójaként és az ezalatt végzett lelkiismeretes munkájáért veheti majd át a díjat. Forgács József helytörténeti munkásságáért, Nagyné Csabai Anna védőnői munkájáért kap Oroszlányért vésetű aranygyűrűt. Kitüntető díszoklevelet kap Zajácz Edina, a Cirill Táncstúdió vezetőjeként; Dallos Zoltán, a KaDarKa vezetőjeként, Schüller Andrásné pedig evangélikus gyülekezeti munkájáért.

Ezt követően az intézmény aulájában emléktáblát avatnak, amelyen feltüntetik a városvezetők személyét. A márványból készült alkotást Rajnai Gábor alpolgármester leplezi majd le. Másnap, március 21-én a munkaterv szerinti testületi ülés kezdődik majd, ahol a gimnázium átszervezése, a fogorvosi ügyelet és közútfejlesztési beruházások lesznek napirenden. Zárt ajtók mögött döntenek a Kölcsey intézményvezetői pályázatáról.

Kitüntetés a jubileumi év előtt

Tavaly díszpolgári címet kapott Szabó István Lajosné a szlovák hagyományok ápolásáért, aki ezáltal háromszoros díszpolgár lett. Úgy tudjuk, vármegyénkben rajta kívül nincs több. Aranygyűrűt vett át Milán Zoltánné karnagy, valamint több kitüntető díszoklevelet is átadtak. Díszoklevél járt Reiner Nussbaumnak, az Oroszlány és Plochingen közötti testvérvárosi kapcsolat kiépítésében vállalt munkájáért. Továbbá Gurszky Gézánénak, aki a városban hosszú évtizedek óta kiváló nevelői és szakmai munkát végez. Járt a taps legutóbb Marusinszkyné Beck Ingridnek is, aki több mint egy évtizede elkötelezett a kosárlabda fejlesztésében, végül, de nem utolsósorban Mike Istvánnak, a bányászati múzeum vezetőjének az elmúlt évek nagy léptékű fejlesztésében végzett lelkiismeretes munkájáért.

Összesen 19 díszpolgári cím, 47 aranygyűrű és 158 kitüntető díszoklevél jelzi, hogy az elmúlt évtizedekben sokan és sokat tettek a településért. Oroszlányban hagyomány, hogy ünnepi testületi üléssel kezdődik az államalapítás oroszlányi ünnepe, az idén kétszer lesz díjátadó. A város képviselő testülete 30 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy kitünteti azokat, akik hozzájárulnak a bányászváros dinamikusan és töretlenül fejlődéséhez. A hála és a köszönet jele a városi elismerés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában